NE ČAČKAJTE MEDVEDA: Ruska fregata na manvrima dok američki ratni brodovi plove Crnim Morem

P.Z.S. /sputnjik internešnel

07. 11. 2021. u 19:25

AMFIBIJSKI komandni brod USS Maunt Vitni (Mount Whitney), komandni brod Šeste flote SAD, ušao je u Crno more u četvrtak, pridruživši se USS Porteru, razaraču sa vođenim projektilima klase Arli Burke (Arleigh Burke) koji je već prisutan u toj oblasti u „rutinskoj patroli“.

НЕ ЧАЧКАЈТЕ МЕДВЕДА: Руска фрегата на манврима док амерички ратни бродови плове Црним Морем

Foto: Jutjub/LA MAGRA


Ruska mornarica je potvrdila da prati ratne brodove tokom njihovog raspoređivanja.
Ruska fregata Admiral Esen izvela je vežbe simulacije odgovora na neprijateljski napad iz vazduha, saopštila je pres-služba Crnomorske flote.

-Prema scenariju vežbi, kontrolni centar Crnomorske flote dobio je informaciju o poletanju grupe „neprijateljskih“ aviona u pravcu poluostrva Krim. Tokom vežbi, posada protivvazdušne odbrane fregate je stekla ciljeve i uništila ih protivavionskim projektilima, navodi se u saopštenju pres službe flote.

U saopštenju se pojašnjava da su „neprijateljske“ mete elektronski simulirane preko brodskih sistema za kontrolu oružja i uništene pre nego što je letelica uspela da dosegne daljinu udara.

Admiral Esen se vratio u Crno more krajem prošlog meseca nakon tromesečnog angažovanja u Sredozemnom moru. Ruska fregata klase Admiral Grigorovič, verovatno Admiral Esen, primećena je u petak kako prati USS Maunt Vitni, USS Porter koji je naoružan raketama „tomahavk” i fregatu BGS Gordi bugarske mornarice.


Admiral Esen je jedna od tri fregate klase Admiral Girgorovič koje deluju u Crnomorskoj floti. Zajedno sa ugrađenim projektilima zemlja-vazduh 9M317M, sistemima za blisku borbu i SAM-ovima Igla-S/Verba, ratni brodovi su opremljeni pomorskim topom i torpednim cevima za borbu sa brodovima i podmornicama, kao i vertikalnim lanserima koji mogu da ispaljuju protivbrodske i krstareće rakete Oniks, Cirkon i Kalibr.

Rusija je više puta izražavala zabrinutost zbog raspoređivanja ratnih brodova zemalja koje nisu susedne u Crnom moru. Strani brodovi imaju ograničenja u pogledu vremena koje im je zakonski dozvoljeno da borave u moru, a očekuje se da će USS Maunt Vitni i USS Porter napustiti područje u roku od 21 dana od dana ulaska.

Raspoređivanje američke mornarice dolazi usred eskalacije tenzija između Moskve i NATO-a oko Ukrajine zbog (demantovanih) izveštaja o 'gomilanju ruskih trupa' u blizini zemlje i poziva poslanika Predstavničkog doma da povećaju američku vojnu (oružanu) pomoć Kijevu i da „rasporede američko vojno prisustvo u Crnom moru da odvrati rusku invaziju“.

Prošle nedelje, časopis Politiko je objavio satelitske snimke koji navodno pokazuju kako se ruske snage gomilaju „na granici sa Ukrajinom“, dok zapravo prikazuju ruske oklopne jedinice u Smolenskoj oblasti – oko 250 km severno od Ukrajine i 800 km od zone sukoba na istoku Ukrajine.

Prema Šestoj floti, USS Maunt Vitni i USS Porter su raspoređeni u Crno more kako bi učestvovali u zajedničkim vežbama sa NATO i partnerskim snagama, pri čemu ove snage „zajedno rade na obezbeđivanju bezbednosti i stabilnosti u regionu“.

Šesta flota je jedna od sedam aktivnih flota u arsenalu američke mornarice. Za razliku od većine drugih zemalja, čije su pomorske operacije obično ograničene na područja u blizini njihovih matičnih obala, SAD raspoređuju svoje flote širom sveta, a Šesta flota ima sedište u Napulju, Italija. Njene oblasti odgovornosti uključuju Evropu i Afriku.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a