VUČIĆ: Istok Srbije sada ima dobru budućnost

Tanjug

22. 10. 2021. u 13:53

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, nakon otvaranja novog rudnika bakra i zlata Čukaru Peki kineske kompanije Ziđin, da istok Srbije ima dobru budućnost i da sve što je do pre samo nekoliko godina izgledalo nemoguće u tom delu zemlje sada se ostvaruje.

ВУЧИЋ: Исток Србије сада има добру будућност

Foto: Printskrin TV Pink

Čestitao je zaposlenima i istakao da će oni donositi profit ne samo tom rudniku i Ziđinu, već i celom istoku Srbije.

Predsednik je pozvao sve ljude koji su napustili istočnu Srbiju da se vrate u našu Srbiju i tu grade budućnost za sebe i svoju porodicu.

 - Polako ćemo da stižemo Zapad po platama, ovde će moći na svojoj zemlji da prave budućnost za svoju porodicu - poručio je Vučić.

Presednik je istakao da je urađen potpuno nov rudnik na drugoj strani Bora i to na najmoderniji način, uz poštovanje ekoloških standarda za životnu sredinu, kao i da ima sve prečistače otpadnih voda.

Vučić je podsetio da je Si Đinping rekao da istorija govori da su otvorenost i saradnja pokretači dinamičnih međunarodnih ekonomskih aktivnosti i da će otvorenost i saradnja ostati od suštinskog značaja za kontinuirani ljudski napredak.

Predsednik je rekao da je to bila vizija za bolji svet za sve narode i da su to bile vizionarske reči koje nisu nikog ostavile ravnodušnim.

 - Ponosni smo na naše prijateljstvo i saradnju sa Kinom i predsednikom Sijem. Nije lako uvek predstavljati malu zemlju koja pokušava da bude nezavisna i suverena, zato što i u toj zemlji imate one koji će rađe da slušaju velike sa Zapada nego zov sopstvenog naroda, i kome će interesi drugih da budu preči od interesa svojih ljudi i onih koji su mu iskreni prijatelji - naglasio je Vučić.

Kako je rekao, kompanije iz Kine su dve od tri kompanije koje su najveći izvoznici u Srbiji najviše doprinose BDP-u.

Napomenuo je da je 2018. prosečna plata u RTB Bor bila 68.000 dinara, dok je danas 98.200 dinara, kao i da su Kinezi obećali da će biti više od 100.000 dinara.

Vučić je kazao da je u Boru 300 evra bila prosečna cena stambenog kvadrata, dok je danas 480 evra, kao i da su uz radnike koje su zadržali, zaposlili još 1.780 ljudi.

Srbija je, ističe, uzela za rudnu rentu tri puta više ove godine nego pre tri godine, kada je to iznosilo tri miliona, a sada devet miliona evra.

Predsednik je naglasio da će građani Bora imati bolji vazduh zbog modernih postrojenja.

Sa druge strane, Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evropi, iza Poljske, sa 18 odsto proizvednog bakra, rekao je Vučić i dodao da je cena bakra sada skočila i da iznosi više od 10.000 dolara po toni, što će dodatno dati na značaju svemu što Ziđin radi na istoku Srbije.

Kaže da ga je rastužilo danas kada je video koliko smo zaostajali za Kinom u toj oblasti, najmanje 20 godina.

To pokazuje koliko još možemo da učimo od Kine i napredujemo da bismo mogli da idemo u korak sa razvijenim zemljama sveta, naveo je Vučić.

Rekao je da će se u Čukaru Peki vaditi mnogo zlata i da će naša zemlja, odnosno NBS moći da nabavlja po povoljnijoj ceni zlato i uvećava zlatne rezerve, a koje su trenutno najveće u istoriji naše zemlje - oko 37 tona i to po tri puta većoj vrednosti.

To je važno da bismo mogli da se borimo sa rizicima u ovoj situaciji, dodao je Vučić.

Kaže da je razgovarao sa predstavnicima MMF-a danas o aktuelnoj energetskoj krizi i da sve zemlje koje kažu da će to bili lako rešeno lažu.

Predsednik je rekao da ništa tu neće biti lako i da ćemo imati problema sa svim energentima po pitanju cene, ali da ćemo se boriti.

Dodao je da se mnogo manje sekiraju oni koji su u neuporedivoj lošijoj sitauciji od Srbije i gotovo da nemaju nikakvo rešenje za razliku od nas.

 - Mi smo za istok Srbije našli rešenje u partnerstvu sa Ziđinom, otvorili gornji sloj, pa dve zone donjeg sloja po najvišim svetskim standardima. U Boru je prosečna plata bila pre devet godina 428 evra, a danas 647 evra, što je iznad proseka u Srbiji i više nego, na primer, u Novom Sadu, i i dalje će da rastu, pre svega zahvaljujući Ziđinu - kazao je Vučić.

On je rekao da je plata u Boru porasla za 55 odsto za samo nekoliko godina, a u Majdanpeku sa 378 na 574 evra.

Predsednik je najavio da će država uložiti do 11 miliona evra u rekonstrukciju bolnice u Boru i još 10 miliona u najmoderniju opremu i da će se već sledeće godine krenuti u pun obim radova i nabavku opreme.

Borani će dobiti jednu od najmodernijih bolnica i neće morati više da idu u veće gradove, rekao je Vučić.

Kazao je da će se raditi odmah i vodovodna mreža, kanalizacija na oko 120 kilometara, što će koštati oko 80 miliona evra.

Takođe, radiće se i drugi projekti - obilaznica i mnogi putevi, naveo je Vučić i dodao da ništa od toga ne bi bilo da nije bilo naših kineskih prijatelja.

Predsednik je zahvalio i bivšem predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i ministarkama Zorani Mihajlović i Ireni Vujović na pažnji koji su posvetili ovom projektu.

Poručio je ambadorki Kine Čen Bo da prenese njegove najsrdačnije pozdrave predsedniku Siju i dodao da ćemo uskoro imati velikog gosta i posetu iz Kine, kao i da se tome unapred puno raduje.

 - Želimo da gradimo najbliže odnose sa vašom prelepom zemljom, naše prijateljstvo smo prema Kini i u ne lakim okolnostima mnogo puta dokazali - poručio je Vučić.

Predsednik je na kraju obraćanja dobio na poklon od kompanije Ziđin parče stene sa 60 odsto bakra, koja je izvađena iz rudnika nakon njenog otvaranja pre manje od sat vremena.

BONUS VIDEO:

Vučić u Aleksincu: Otvaranje pogona u fabrici Magna

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!