VUČIĆ IZ LJUBLJANE: Tri zemlje protiv proširenja EU

Novosti online

05. 10. 2021. u 20:45 >> 21:28

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u dvodnevnu posetu Sloveniji, gde će učestvovati na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan.Kaže da se ne bavi mržnjom, već snovima.

ВУЧИЋ ИЗ ЉУБЉАНЕ: Три земље против проширења ЕУ

Foto: Printskrin

Vučić kaže da je veoma bilo važno da je snaga Evropske narodne partije skoncetrisana u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, posle poraza CDU u Nemačkoj.

Foto: Printskrin

On je rekao da je i danas Evropska narodna partija najveća u Evropi.

- Mi smo u ovom trenutku, uz rumunsku partiju predsednika Johanesa, mi smo najistočnija partija na vlasti - počeo je Vučić.

Vučić kaže da se Srbija nije saglasila sa dva albanska predstavnika. Predsednik je istakao da nije bio srećan zbog onoga što je čuo o BiH. 

Nikada nije primetio tolike razlike u govorima predstavnika tri naroda u BiH.

- Ne možemo da računamo na apsolutno bezbedno i sigurno okruženje - upozorio je on.

Energenti

Vučić je upozorio i na ogroman skok cene energenata. 

- Mi srećom imamo gas. Bila je veoma pametna odluka da izgradimo gasovod, uprkos svim pritiscima. Imamo dovoljno gasa i struje za sebe - rekao je Aleksandar Vučić.

Do energetske krize dolazi zbog karbon taksi i uvođenja zelene energije, objasnio je predsednik.

On je rekao da građani Srbije ne moraju da brinu jer će država imati dovoljno struje i gasa da obezbedi da građani imaju tople domove.

Foto: Printskrin

Vučić je upozorio da će povećanje cene energenata podići cenu i drugih vrednosti, poput cementa.

- Ne pamtim da smo se suočavali sa nečim ovako teškim, a setite se da sam bio tu i u vreme migracija, poplava, korone... A, ovo izgleda teže nego sve ostale krize - rekao je predsednik.

Tri zemlje protiv proširenja

Vučić je dodao da je slovenačka delegacija, a što je podržao i Sebastijan Kurc, i pored protivljenja tri zemlje koje su protiv proširenja, predložila da do 2030. godine sve zemlje Balkana budu deo EU.

- Mislim da to evropski lideri neće biti spremni da prihvate - rekao je Vučić i dodao da misle da postoje različita mišljenja u EU, da nema jasnog stava Brisela.

Predsednik je istakao da bi ranije to ljudi shvatali kao kataklizmu. Vučić dodaje da je važno da Srbija bude na evropskom putu, ali da mi moramo da brinemo i o sebi.

- Srbija je najspremnija za EU od svih sa Zapadnog Balkana, ali to je sada političko pitanje - rekao je Vučić.

On dodaje da je važno sarađivati i sa Rusijom i Kinom i objasnio koliko bi pogrešna odluka bila da je Srbija podlegla pritiscima da ne izgradi ruski gasovod.

- Što se klastera tiče, prihvatili smo sve i radili na tome. A kakav će njihov odnos biti prema nama? To ne možete da promenite. Koncentrišemo se na ono što možemo da uradimo - objasnio je on.

Vučić je dodao da će sutra pričati i sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom On je objasnio da zna da je pritisak na Grčku da prizna lažnu državu Kosovo.

. Neki evropski službenici odlaze u Vašington da traže od Amerike da izvrše pritisak kako bi pet zemalja EU priznale nezavisnost tzv. Kosova - rekao je predsednik.

Predsednik objašnjava da je neverovatno koliko Srbiji prigovaraju neke evropske zemlje saradnju sa Rusijom i Kinom, a te iste zemlje koje kritikuju Srbiju ne mogu bez Putinovog gasa i imaju odličnu trgovinsku razmenu sa Kinom.

Vučić je, govoreći o "Pandora papirima", rekao da ima samo račun u Beogradu.

- Nemam pare, nemam račune i ne interesuje me to - rekao je Vučić.

Govoreći o navodna "24 stana Siniše Malog", Vučić objašnjava da se i u tim tekstovima navodi da banka preuzima hipoteke, banka je glavni poverilac i banka prodaje stanove.

- Hrvatski mediji su me proglasili za saradnika i prijatelja Babiša. Pobrkali su sa Babićem. Babiš je češki premijer koji mi i jeste prijatelj - rekao je predsednik.

"Nisam se radovao kad je Đinđić ubijen!"

Vučić je rekao da nije tačno da se radovao kad je ubijen Zoran Đinđić i da je dokaz te tvrdnje njegov razgovor sa predsednikom SRS Vojislavom Šešeljem. Lider SRS Vojislav Šešelj je u tom razgovoru izjavio jednu rečenicu na osnovu koje se može zaključiti da on (Šešelj) nije tugovao zbog ubistva Đinđića.

- Iz poštovanja prema predsedniku stranke čiji sam bio član, neću vam reći šta sam odgovorio - rekao je Vučić, ali dodao da je taj razgovor sniman i da snimak postoji. 

Vučić je podsetio da su mnogi puštali balone kad je ubijen Slobodan Milošević, a sada mu prigovaraju zbog Đinđića, ali da se on ne raduje kad neko bude ubijen.

Govoreći o koroni, Vučić je saopštio lepe vesti. 

- Uspeli smo da obezbedimo prvih 500 doza tog leka protiv korone i dali Agenciji na ispitivanje. Nadam se da ćemo da spasimo 200-300 života, pa da nabavljamo dalje - rekao je predsednik.

Dodaje da su brojevi novozaraženih ogromni, ali da se procentualno polako smanjuju.

- Ovo je drugi dan da vidim da procenti padaju. Jako sporo, ali padaju. Poređenje se radi ponedeljak na ponedeljak, utorak na utorak, a ne dan za danom - rekao je Vučić.

Jovanjica - dve godine kampanje laži

- Dve godine svakog dana je vođena kampanja neistina, rekao je Vučić - govoreći o Jovanjici.

Kada je reč o intervjuu Predraga Koluvije, Vučić kaže da bi on danas bio "slobodan kao ptica" da je pristao da laže. Podseća da je više puta ponovio da će rado ići na poligraf, a da oni koji su isto govorili, u poslednjem trenutku odustali.

- Nemoćni su, nemaju ozbiljne argumente, ne znaju šta će sa sobom pa lažu. Nije lako to izdržati, ali moramo da istrpimo, da guramo napred i gradimo zemlju - rekao je Vučić.

Petog oktobra krenula pljačka

Na pitanje o stavu prema 5. oktobru, predsednik kaže da je bilo mnogo grešaka pre njega, a da je od 5. oktobra krenula potpuna nebriga za interese, radnike, ljude, a počela je briga za svoje džepove i pljačka.

- Uništili su privredne kapacitete, videli smo pljačkaške privatizacije, ali danas su se vremena promenila. To je moj pristup, pragmatičan. Ne mogu sve da kritikujem, kao što dobar deo stvari ne mogu da kvarim - kaže Vučić.

Zapratite Nportal na Fejsbuk.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati