AUKUS PRETI SRBIJI?! Srđa Trifković upozorava na veliku opasnost, Kina i Rusija će biti na ispitu

Novosti online

29. 09. 2021. u 20:55

ISTORIČAR prof. dr Srđa Trifković upozorio je da stvaranje AUKUS-a može negativno uticati na Balkan i Srbiju ukoliko Sjedinjene Države pokušaju da nadoknade svoj kolaps u Avganistanu.

АУКУС ПРЕТИ СРБИЈИ?! Срђа Трифковић упозорава на велику опасност, Кина и Русија ће бити на испиту

Foto: Printskrin/Depositphotos/ilustracija

Profesor Srđa Trifković je rekao da je za uspeh projekta AUKUS ključno privlačenje Indije u tešnju vezu sa tim savezom.

- Da bi se procenio uticaj AUKUS-a na geopolitičku situaciju u svetu, potrebno je dobiti odgovor na glavno pitanje, koje i dalje ostaje otvoreno: da li će Indija pristati da postane jugozapadno krilo ovog projekta? Ako posmatrate čitav geopolitički projekat indo-pacifičkog regiona kao sredstvo za obuzdavanje Kine, onda postoji očigledan jaz. Na severoistočnom krilu postoji Japan, postoje Južna Koreja i Tajland. Sada postoji ne sasvim pouzdan saveznik Sjedinjenih Država - Filipini, kao i Vijetnam, koji je sve bliži Americi, koja Kinu doživljava kao glavnu pretnju po sebe. Postoje Malezija, Singapur, druge ostrvske države, ali ne postoji Indija kao pouzdano jugozapadno uporište američkog projekta obuzdavanja i suzbijanja Kine u regionu. Naravno, Australija je veoma važno južno uporište, pogotovo jer već nekoliko godina američka mornarica ima logističku bazu na severu Australije, u luci Darvin. Međutim, bez Indije, ceo ovaj projekat nema mnogo smisla. I sa ove tačke gledišta, postavlja se pitanje svih pitanja: hoće li Indija, koja je u usponu, u kojoj živi milijardu i četiri stotine miliona ljudi, odnosno isto koliko i u Kini, koja ima sukob sa Kinom u Himalajima, gde je prošle godine došlo do oružanih sukoba, sebe smatrati talasokratijom (od starogrčkog. „Kopneni nastavak“ Indijskog okeana, i sa ove tačke gledišta, deo sistema čiji je cilj da opkoli Kinu i predupredi njene napore da probije "ostrvski lanac" i postane globalna sila? Sa moje tačke gledišta, Velika Britanija u AUKUS-u zapravo nije bitna. Naravno, Australija je važna kao južni logistički centar ovog bloka. Ali, u kontekstu zadržavanja i suzbijanja Kine, za projekat je potrebno, pre svega, moćno jugozapadno krilo, kakvo može postati samo Indija. A zbog neizvesnosti po ovom pitanju, i dalje je teško govoriti o smeru u kojem će se događaji razvijati - smatra Srđa Trifković.

Profesor je objasnio da slabost AUKUS-a kao dugoročnog američkog projekta leži u činjenici da Indija nije pouzdan i odlučan saveznik Sjedinjenih Država u lancu obuzdavanja Kine.

- Osim toga, Kina ima priliku da zaobiđe ovaj lanac, pre svega, morske čvorove koje kontrolišu Amerikanci - tesnac Moluka, Singapur itd. Prvo, Kina gradi koridor od granice sa Pakistanom u Himalajima do luke Gvadar u Indijskom okeanu i drugo, Peking je postigao dogovor sa talibanima da će ovaj koridor biti siguran - rekao je profesor Trifković za portal "ukraina.ru".

Odgovarajući na pitanje "kakve će posledice imati stvaranje AUKUS-a za Balkan uopšte, a posebno za Srbiju", profesor Trifković upozorava na opasnost za našu zemlju.

- Verujem da se Srbi trenutno suočavaju sa ozbiljnom opasnošću koja je povezana sa činjenicom da bi Sjedinjene Države mogle pokušati da nadoknade svoj kolaps u Avganistanu demonstrativnim nametanjem svoje volje jednom daleko slabijem protivniku. Balkan, demonstracija sile preko srpskih leđa, ovde se savršeno uklapaju. Scenariji mogu biti različiti: uvlačenje Bosne i Hercegovine (BiH) u NATO, pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, podrška samoproglašenoj "Republici Kosovo". U ovom slučaju cilj će biti pokazati ne toliko američku snagu, koliko rusku nemoć. Činjenica je da su američki agenti uticaja na Balkanu uvereni da je rusko prisustvo u regionu čisto diplomatsko i formalno. A ako oni, na primer, Republiku Srpsku od subjekta BiH pretvore u autonomiju bez ovlašćenja ili vrate neospornu vlast Milu Đukanoviću u Crnoj Gori, onda Rusija tu ne može ništa učiniti - jer je daleko i nije predstavljena na Balkanu u finansijskom smislu. Ali ovo je moja lična paranoja. Ako govorimo o finansijskom prisustvu Kine na Balkanu, ono je vrlo ozbiljno, dovoljno je podsetiti se na situaciju u kojoj se Crna Gora sada nalazi. Ova zemlja ne može otplatiti milijardu dolara kredita za izgradnju autoputa dobijenog od Pekinga, a Kina može oduzeti deo crnogorske obale, uključujući i luku Bar, za dugove. Stoga, iako ne predviđam neposredne posledice stvaranja AUKUS-a za Balkan, mnogo će zavisiti od reakcije Kine - rekao je profesor Trifković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!