KFOR SE PRENUO - VIDE DA BEOGRAD NE IDE NA BLEF: Vojnici međunarodne misije konačno se pojavili u blizini Jarinja

D. MILINKOVIĆ - D. ZEČEVIĆ

28. 09. 2021. u 12:00

POSLE više od osam dana ćutanja na upad do zuba naoružanih specijalaca ROSU na sever Kosova, zastrašivanja Srba oklopnim vozilima sa mitraljezima i prebijanja golorukog naroda, briselskim zvaničnicima i vrhu NATO izgleda je konačno postalo jasno da Beograd ne blefira i da će ako međunarodne snage ne zaštite naš narod na KiM to učiniti - Srbija.

КФОР СЕ ПРЕНУО - ВИДЕ ДА БЕОГРАД НЕ ИДЕ НА БЛЕФ: Војници међународне мисије коначно се појавили у близини Јариња

Pripadnici Kfora stigli na sever KiM

Naime, vojnici Kfora, koji su po Rezoluciji 1244 SB UN dužni da obezbede sigurnost Srba u pokrajini, u ponedeljak su se najzad pojavili u blizini administrativnog prelaza Jarinje. Njihovi helikopteri u više navrata su nadletali ovaj i prelaz Brnjak, kao i sever KiM.

Ovi manevri usledili su samo desetak sati nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu da Srbija neće dozvoliti novi pogrom. Da to nisu prazne priče, Beograd je pokazao i podizanjem borbene gotovosti srpske policije i vojske, i odlukom za prelet borbenih letelica "orao" i policijskih helikoptera nad prostorom juga centralne Srbije.

Ovi potezi nisu nikakvo "zveckanje oružjem" i provokacije, kako optužuju neki, već su iznuđeni višednevnom dramom koja se odvija na severu Kosova i na koju Zapad, kako je rekao Vučić - gromoglasno ćuti.

A po svim međunarodnim sporazumima i dogovorima morao bi da reaguje. Jer, Kfor i NATO imaju mandat UN da po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti spreče nasilje i reaguju u slučaju nasilnih upada prištinskih bezbednosnih snaga na sever Kosova. Tačnije, one na taj prostor ne bi smele ni da kroče bez isključive dozvole misije Kfor i bez obaveštavanja predsednika srpskih opština na severu KiM.

Iz međunarodnih mirovnih snaga dolazak u blizinu Jarinja objasnili su "povećanjem broja i trajanjem rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i sever". Kako su iz Kfora poručili za Kosovo onlajn, oni "pomno prate situaciju na celom Kosovu":

- Kfor ostaje fokusiran na svakodnevnu primenu svog mandata iz Rezolucije 1244 SB UN iz 1999, kako bi se osigurali bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu.

Nešto pre nego što se oglasio Kfor, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti poručio je da se sastao sa komandantom ove misije, ali da "nema informaciju da se Kfor sprema da interveniše na severu Kosova i zameni specijalne jedinice kosovske policije".

Sa komandantom Kfora general-majorom Frankom Federićijem razgovarali su i gradonačelnici opština sa severa KiM. Od njega su tražili da vojnici Kfora ostanu neutralni i deluju u skladu sa Rezolucijom 1244:

- Mi smo svoji na svome i branimo osnovno ljudsko pravo koje garantuju svi međunarodni akti i povelje. Komandant Kfora je rekao da se ova misija neće mešati u politička pitanja niti nasilno uklanjati blokade sa puteva - poručili su gradonačelnici.

"Razmrdali" su se konačno i u Briselu, odakle već danima pozivaju obe strane na uzdržanost i poručuju da specijalci ROSU treba da se povuku, a blokade prelaza uklone. Vrh EU aktivno se uključio u krizu sa ciljem da organizuje susret Vučića i Kurtija u Briselu.

Međutim, premijerka Ana Brnabić poručila je u ponedeljak da u ovom trenutku nema ništa dobro da kaže o ponašanju EU koja je posrednik u dijalogu Beograda i Prištine:

- Njihov potpis je na Briselskom sporazumu. Ketrin Ešton je pomogla da se on ispregovara. Imam odličan odnos sa Đozepom Boreljom, ali čini mi se da ne postoji snaga, opet zbog drugih pitanja u EU, da se na pravi način ovim bave.

I predsednik parlamenta Ivica Dačić ukazao je da je u Briselu dogovoreno da na sever Kosova ne dolaze bilo kakve bezbednosne snage bez prethodnog dogovora sa Kforom, odnosno NATO, kao i sa predsednicima opština sa srpskom većinom na tom području. On je još jednom pozvao da se snage ROSU koje su sada raspoređene oko administrativnih prelaza povuku i da jednostrane akcije na KiM moraju da prestanu, kako bi se strane vratile za pregovarački sto.

- Srbija je sprovodila Briselski sporazum, a sada dolazimo u situaciju da se na taj dokument gleda kao na papir koji ne postoji. Opredeljeni smo za mir, ali nećemo dozvoliti da se silom rešava pitanje KiM.

Potpukovnik KOS u penziji i vojni komentator Ljuban Karan objašnjava da po sporazumima, ako snage Kfora ispunjavaju svoje obaveze, naše snage ne smeju da pređu administrativnu liniju:

- Međutim, ako Kfor to nije u stanju ko će drugi da zaštiti srpski narod na KiM osim Srbije. Predsednik Vučić je pokazao ogromnu toleranciju, jasno je da Srbija želi mir i da su sukobi zaista krajnja opcija. Takođe, Vučić je svima stavio do znanja da misli ozbiljno kada kaže da neće biti novih pogroma. A naše respektabilne bezbednosne snage, moćni helikopteri MI35, desantne snage nisu pretnja nikome, već pre faktor odvraćanja tuđih napada.

NEMA ODUSTAJANjA DOK NE ODETE

SRBI koji više od nedelju dana protestuju na prelazima, tražeći da se ROSU povuče, a Priština prestane da oduzima srpske registarske tablice, poručuju da neće odustati. Građani su i u ponedeljak bili okupljeni u grupama kraj vozila parkiranih na deonici od Jarinja prema Leposaviću, dugačkoj oko tri kilometra. Sa druge strane blokade i dalje su stacionirana dva oklopna transportera kosovske policije kao i desetak džipova. Predstavnici Srpske liste i u ponedeljak su pozvali građane da ostanu suzdržani i da ne nasedaju na provokacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)