VUČIĆ POSLE SASTANKA SA MERKELOVOM: "Zahvalni smo kancelarki, a kod nas zahvalnost ne traje kratko" (FOTO/VIDEO)

Novosti online

13. 09. 2021. u 16:12

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je stigla u dvodnevnu posetu našoj zemlji.

ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА МЕРКЕЛОВОМ: Захвални смо канцеларки, а код нас захвалност не траје кратко (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Nakon dočeka na aerodromu, kancelarka Angela Merkel i predsednik Vučić su se uputili ka Palati Srbija, gde su imali sastanak u četiri oka. Posle sastanka oni su se obratili novinarima.

Obraćanje Angele Merkel: "Nemačka i Srbija su blisko povezane"

- Prvo bih se zahvalila na gostoprimstvu, i drago mi je što sam još jednom došla u Srbiju, pošto smo kroz godine došli do odnosa punog poverenja i postigli smo niz rezultata - rekla je nemačka kancelarka.

Ona je istakla da su naše dve države istorijski blisko povezane, i u kulturi, politici, ekonomiji...

- Moramo se setiti osamdesete godišnjice napada Vermahta na Jugoslaviju, i raduje me što mogu najaviti iznos od 500.000 za obnovu, i drago mi je što smo ratifikovali sporazume o memorijalima - rekla je Angela Merkel.

Ona je istakla da će se sutra sastati sa drugim liderima iz regiona, sa kojima će razgovarati o evropskom putu zapadnog Balkana.

- Predsednik Vučić i ja smo razgovarali o nizu različitih tema, i verujem da je iskrenost u našim razgovorima, ali i sposobnost da se druga strana sasluša ono što odlikuje odnose Vučića i mene. Ja njega znam kao čoveka koji ne daje lažna obećanja. Hvala vam na gostoprimstvu - rekla je ona.

Odgovori na pitanja novinara

Tokom odgovaranja na novinarska pitanja, nemačka kancelarka je potvrdila da je mesto regiona u Evropskoj uniji, dok je predsednik Vučić rekao da je nasleđe nemačke kancelarke apsolutno pozitivno.

- Da li je regionu bilo sigurnije kada je Angela Merkel bila na vlasti. Da ona je lider Evrope, i ona je uvek mogla da podigne slušalicu i da pozove bilo kog predsednika susednih zemalja. Zato je sačuvan mir, zato je region napredovao. Imali smo mir sve ovo vreme, iako smo prolazili kroz najturbulentniji period migracija, pandemiju, teške ekonomske krize, i sve prevazilazili uz pomoć Angele Merkel. Ja mislim da je to izuzetno nasleđe, i pošto svako od nas u nekim godinama počne da razmišlja o tome šta ostavlja budućim generacijama, smatram da gospođa Merkel ima čime da se ponosi - istakao je Vučić.

Predsednik je zatim istakao da Balkan može i mora da se razvija još brže, što je moguće uz podršku Nemačke.

- Mi ćemo se truditi da imamo najbolje moguće odnose sa zemljama u regionu. A kada me pitate za godinu dana šta mislim o Angeli Merkel, ja ću uvek reći sve najbolje, dok će mnogi drugi jedva dočekati da ona ode sa funkcije, kako bi pričali loše. Ja mislim da Balkan može da postane mašina rasta u regionu, i mislim da možemo da postižemo mnogo bolje rezultate od onih koje smo postizali - kazao je predsednik.

On ističe da uz nemačku podršku i podršku kancelarke Merkel možemo da očekujemo još bolje rezultate.

Vučić je potom govorio o priznanju tzv. Kosova kao uslovu za prijem u EU, i rekao je da je neophodno postići kompromisno rešenje.

- Nikada nećete čuti da ja negiram saznanja o tome šta su uslovi za ulazak u EU. Mi smo spremni da razgovaramo uvek sa Prištinom o svim mogućim kompromisnim rešenjima, da se dogovorimo. Ali ako je pitanje da li smo svesni da nećemo biti članica EU pre rešavanja tog problema, apsolutno smo svesni, i o tome sam sa kancelarkom bezbroj puta razgovarao i kada smo se slagali i kada se nismo slagali. Ja sam protiv zamrznuzog konflikta, to nije rešenje, i mislim da je dobro da to rešava ova generacija. To mora biti kompromisno, a ne poražavajuće rešenje za Srbiju - istakao je predsednik.

Obraćanje predsednika Vučića: "U Srbiji se osećajte kao kod kuće"

Nakon razgovora u četiri oka, koji je održan u Palati Srbija, predsednik Vučić i nemačka kancelarka su se obratili novinarima.

- Želim da izrazim iskrenu zahvalnost nemačkoj kancelarki što je danas ovde. Lično sam ponosan što posle mnogo godina saradnje imam priliku da budem jedan od domaćina i da dočekam nemačku kancelarku na kraju njenog mandata - rekao je predsednik, pa dodao:

- Za razliku od nekih drugih kod nas zahvalnost ne traje kratko, i vi ćete uvek biti drag gost u Srbiji. Razgovarali smo i o rezultatima Berlinskog procesa, i ovih dana imaćemo prilike da vidimo šta je konkretno nasleđe Angele Merkel - rekao je predsednik Vučić.

On je istakao da će Angeli Merkel predstaviti projekat Otvoreni Balkan, od koga će sve zemlje regiona imati koristi.

- Ja nemam potrebe da ovako lepe reči govorim kancelarki, pošto ona odlazi sa funkcije, ali ja to iskreno mislim. Danas 72.000 ljudi radi u nemačkim kompanijama. Nemačka je naš najveći trgovinski partner. Mi smo tri puta uvećali spoljnotrgovinsku razmenu sa Nemačkom - kazao je predsednik.

Vučić je rekao da je važna i podrška Nemačke obrazovanju u Srbiji, pre svega sa uvođenjem dualnog obrazovanja, koje će uskoro biti implementirano i na fakultetima.

- Pričali smo i o dijalogu sa Prištinom, i slažemo se da je kompromisno rešenje i mir jedino rešenje, i put u budućnost. Razgovarali smo i o vladavini prava, i ja sam predao i novi izveštaj o svemu što je Vlada Srbije uradila po tom pitanju. Iako znamo da još mnogo moramo da uradimo po tom pitanju - rekao je on.

Predsednik kaže da su potpisani sporazumi o memorijalima i odbrani, i da će uskoro biti ratifikovani sporazumi iz oblasti kulture, kao i o strateškoj saradnji sa nemačkom vladom u vezi sa klimatskim promenama.

Vučić i Angela Merkel ispred Palate Srbija

Predsednik Vučić i kancelarka Angela Merkel stigli su ispred Palate Srbija, gde ih je postrojena sačekala počasna garda.

Tokom intoniranja himne Srbije i Nemačke kancelarka je sedela, zbog zdravstvenog stanja, kao i tokom prethodnih poseta drugim zemljama. Predsednik Vučić je stajao, kako i propisuje Ustav Republike Srbije.

Vučić i Merkelova su prošli ispred postrojenih pripadnika garde, nakon čega su ušli u Palatu Srbija gde će biti održani tet-a-tet razgovori dvoje državnika.

Konvoj Angele Merkel u putu ka Palati Srbija

Kolona vozila u kojoj su predsednik Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel prošla je od aerodroma ka Palati Srbija.

Srpski "Migovi" dopratili avion Merkelove

AVION nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je danas stigla u posetu Srbiji, kroz naš vazdušni prostor pratilo je šest lovaca MiG-29.

Angela Merkel sletela u Beograd

Angela Merkel je sletela na beogradski aerodrom u 16 časova, gde ju je ispred špalira počasne garde dočekao predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik je Merkelovoj, nakon što je izašla iz aviona, uručio buket cveća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)