KOČNICA I PRESUDA ZA JAVNU REČ: Nova runda razgovora na tehničkom nivou nastavljena u Briselu

D. M.

08. 09. 2021. u 07:03

TIM Beograda na tehničkom dijalogu u Briselu, predvođen direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, pokrenuće u nastavku dijaloga i pitanje skandalozne presude Ivanu Todosijeviću iz Zvečana, koji je kažnjen sa dve godine zatvora zbog izjava o Račku.

КОЧНИЦА И  ПРЕСУДА ЗА  ЈАВНУ РЕЧ: Нова рунда разговора на техничком нивоу настављена у Бриселу

PROGON Todosijević osuđen zbog izjave o Račku, Foto Tanjug

Petković je juče iz Brisela, uoči početka tehničkog dijaloga sa Prištinom uz posredovanje specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, poručio da će naša strana insistirati na pet tema: formiranju Zajednice srpskih opština, nestalima, pravosuđu, energetici i slobodi kretanja.

- Reč je temama koje su isključivo sadržaj dogovorenih sporazuma. Ne tražimo ništa novo.

Odgovornost, osim Prištine, snosi i EU koja je kao posrednik u dijalogu stavila svoj potpis na Briselski i sve druge sporazume - rekao je Petković.

Od razgovora sa delegacijom Prištine zavisiće i nova runda dijaloga predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija.

- Novi sastanak biće zakazan ukoliko Priština pokaže spremnost da ide dalje. Svaki put u Briselu atmosfera je neprijatna, ali je srpska delegacija tu da se bori za srpske interese na KiM, kao i za poštovanje i implementaciju svih dogovorenih sporazuma. Mir i stabilnost na KiM preko su potrebni, jer bez pomirenja srpskog i albanskog naroda nema mira i stabilnosti na celom Zapadnom Balkanu - naglasio je Petković.

ARGUMENTI Petar Petković, Foto Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da je pitanje pravosuđa veoma važno, pogotovo u svetlu protivpravne presude Todosijeviću, koja nije, smatra on, samo presuda za izgovorenu reč, već presuda celom srpskom narodu, kojom je Priština pokušala da uvede verbalni delikt i da zabrani da srpski narod na KiM slobodno misli i govori.

- Do ovakve protivpravne presude ne bi ni došlo da je Priština poštovala Briselski sporazum, odnosno sporazum o pravosuđu, jer je prekršena 10. tačka i onaj deo koji se tiče nadležnosti sudova u srpskim sredinama. Presuda Todosijeviću mora da bude revidirana ako želimo da krenemo dalje.

Govoreći o ZSO, Petković je ukazao da je to srce Briselskog sporazuma, ali da je prošlo 3.063 dana kako nije formirana. Beograd će nastaviti da insistira i na rešavanju pitanja nestalih, odnosno da bude pronađeno 1.639 lica.

U Briselu će biti pokrenuto i pitanje svih incidenata na KiM u srpskim sredinama koji su učestali od dolaska Kurtija na vlast. Od početka godine zabeležena su 93 napada na Srbe, njihovu imovinu i srpske svetinje.

SRS: TRAŽITI PONAVLjANjE SUĐENjA

SRPSKA radikalna stranka takođe je juče zatražila da se tokom dijaloga u Briselu insistira na tome da se ponovi suđenje Ivanu Todosijeviću iz Zvečana, osuđenom na dve godine zatvora zbog izjave o Račku. Radikali traže i da srpska strana odbije dalje razgovore na visokom političkom nivou dok se ovaj zahtev ne ispuni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)