RUŽIĆ O SKANDALU U NOVOM PAZARU: Takav čin predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije

I.M.

02. 09. 2021. u 16:55

PRVI potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, rekao je da slučaj u Osnovnoj školi "Rifat Burdžović Tršo" u Novom Pazaru predstavlja skandal i nepoštovanje države i svih njenih simbola, i svega onoga što ta država pruža svim njenim građanima i građankama.

РУЖИЋ О СКАНДАЛУ У НОВОМ ПАЗАРУ: Такав чин представља девастирање и урушавање химне и државних симбола Републике Србије

Foto Promo

- Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrdi odgovornost i učiteljice i direktora - naglasio je Ružić.

On je istakao da Republika Srbija obezbeđuje veliki stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama kada je reč o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje.

- U našim školama nastava se u potpunosti izvodi na osam jezika nacionalnih manjina, odobravaju se i štampaju udžbenici na tim jezicima, a kroz poseban predmet - maternji jezik sa elementima nacionalne kulture na 16 jezika nacionalnih manjina omogućeno je čuvanje nacionalne kulture, jezika i identiteta. Malo je zemalja u kojima predstavnici manjina mogu da se upisuju u javne knjige na svom pismu, obraćaju u opštini na svom jeziku, imaju pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju, gde se ispisuju toponimi na jezicima manjina. Retko koja zemlja je hvaljena na ovu temu kao Republika Srbija - naveo je on.

BONUS VIDEO: Skandal u Novom Pazaru! Učiteljica đacima puštala himnu Sandžaka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)