VOJVOĐANI U REGIONALNU KOLONU: Miladin Kovačević, direktor Zavoda za statistiku, o ideji ministarke Čomić, Čanka i Odžića za popis

V.N.

27. 08. 2021. u 08:00

GRAĐANI koji se na popisu budu izjašnjavali kao Vojvođani prilikom obrade podataka biće podvedeni pod kategoriju regionalna pripadnost, iz prostog razloga što Vojvođani ne postoje kao nacija, izjavio je za Tanjug direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević.

ВОЈВОЂАНИ У РЕГИОНАЛНУ КОЛОНУ: Миладин Ковачевић,  директор Завода за статистику, о идеји министарке Чомић, Чанка и Оџића за попис

Foto Tanjug

- Svaki stanovnik Srbije slobodan je da se, prilikom popisa, o svojoj nacionalnoj pripadnosti izjasni prema sopstvenoj želji, a popisivač je dužan da to verno prenese u popisnicu i da slovima upiše onako kako je građanin rekao - kazao je Kovačević, odgovarajući tako na inicijativu LSV i Vojvođanske partije da se stanovnicima severne pokrajine omogući da se izjasne kao Vojvođani, i da se na popisu stanovništva u Srbiji 2022. godine klasifikuje kao posebna nacionalna pripadnost. Razumevanje za tu ideju izrazila je i ministarka Gordana Čomić.

Foto A. Stevanović

- Ne zanima me inicijativa vojvođanskih stranaka, Gordane Čomić, Saveta Evrope i ostalih. U svom radu vodimo se Međunarodnim preporukama UN za popis stanovništva i preporukama EUROSTAT - rekao je Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)