SRĐA TRIFKOVIĆ UPOZORIO SRBE: Za strahovati da će Amerika svoj poljuljani kredibilitet pokušati da nadoknadi na Balkanu

Novosti online

16. 08. 2021. u 17:02

ISTORIČAR prof. dr Srđa Trifković komentarisao je to što su nakon nekoliko dana vojne ofanzive talibani preuzeli kontrolu nad celim Avganistanom.

СРЂА ТРИФКОВИЋ УПОЗОРИО СРБЕ: За страховати да ће Америка свој пољуљани кредибилитет покушати да надокнади на Балкану

Foto: Printskrin/Depositphotos/ilustracija

Srđa Trifković ističe da je sličan "spektakularni kolaps" viđen u Moskvi pre sedam godina, kada je za skupe pare obučavana iračka armija, kada je Izis izvršio svoju ofanzivu, kada je pao Mosul.

- Tada je došlo i do širenja kalifata. Ovde smo imali na delu pokaznu vežbu insititicuonalne korupcije u samom srcu Američkog establišmenta - kaže Trifković.

Kako Trifković dodaje, nezavisni kontraktori koji su bili zaduženi za održavanje i servisiranje avganistanske vazduhoplovne sile, kao i čitav niz evropskih kontraktora, koji su bili na sceni pomoćna snaga, sve je palo kao kula od karata.

- Bez spremnosti da rizikuju svoj život za održanje vlasti sa kojom ne mogu da se identifikuju ni irački ni avganistanski vojnici, niti bilo koji drugi vojnici neće biti operativno upotrebljivi. Armija je kolabirala, jer niko nije bio spreman da pogine za Ašafa Gamija - kazao je Srđa Trifković za TV Pink.

On je rekao da je za strahovati, što se srpskih interesa tiče, Amerika svoj poljuljani kredibilitet pokušati da nadoknadi na Balkanu sa jednom "vežbom discipline kičme nad Srbima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić