POTVRDA VUČIĆEVIH ZALAGANJA: Marko Đurić o podršci SAD inicijativi "Otvoreni Balkan"

Tanjug

13. 08. 2021. u 18:43

PODRŠKA Stejt Departmenta inicijativi "Otvoreni Balkan" predstavlja potvrdu zalaganja i vere predsednika Srbije Aleksandra Vučica u tu ideju koja ima višestruku vrednost za srpske ekonomske i političke interese, ocenio je danas ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić.

ПОТВРДА ВУЧИЋЕВИХ ЗАЛАГАЊА: Марко Ђурић о подршци САД иницијативи Отворени Балкан

Foto: Printskrin

- Od otvorene skepse šire javnosti do podrške ovako značajnog faktora, put nije bio lak, kao što ni put u izgradnju boljeg regiona nije i neće biti lak, ali ćemo do njega svojim trudom ipak stići - rekao je Đurić povodom izjave potrparola Stejt Departmenta da SAD svesrdno podržavaju napore na Zapadnom Balkanu da se produbi i ojača regionalna ekonomska integracija u skladu sa standardima EU.

Ambasador je naglasio kako se pokazuje da istrajnost, rad i vera u budućnost, nasuprot malodušnosti koja se propagira, ipak daju rezultate.

Đurić ocenjuje da je mudra svaka ona politika koja stvara nove partnere i saveznike i tamo gde ih nije bilo.

Kako kaže, mudra je i svaka politika koja nalazi način da se polja interesa država i naroda u regionu poklope, a inicijativa "Otvoreni Balkan" to bez sumnje čini.

- Ekonomski i infrastrukturno povezani Balkan biće u svom razvoju daleko emancipovaniji i samostalniji, bolja kuća za sve narode koji u njemu žive - naveo je Đurić.

Ambasador ocenjuje da bi istinski "Otvoreni Balkan" značio i otvorenu perspektivu za buduće generacije i ubrzao bi transformaciju naše zemlje i neposrednog okruženja, dobrim delom nastanjenog i našim sunarodnicima, u region uspeha.

- Kao ambasador Srbije mogu da potvrdim da i u samoj Americi, ova inicijativa daje izvanredan doprinos zalaganju za novu, bolju sliku Srbije i regiona, kako kod pripadnika političke elite, tako i poslovne zajednice, pa i naših iseljenika - rekao je Đurić.

Portparol Stejt Dipartmenta je naveo i da SAD ohrabruju regionalne lidere da tragaju za prilikama da umanje trgovinske barijere, podignu ekonomsku konkurentnost i izgrade regionalno integrisane i otporne ekonomije, koje pružaju ono što je građanima neophodno.

Stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta koje osigurava slobodno kretanje ljudi, robe i usluga ključno za privlačenje investicija i podsticanje ekonomskog rasta, rekao je portparol.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (37)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri