KFOR POVEĆAVA BROJ TRUPA: Otkriveno šta planiraju početkom septembra

D. Z.

10. 08. 2021. u 21:46

MEĐUNARODNE vojne snage na Kosovu i Metohiji, Kfor, krajem avgusta i u septembru izvešće vežbu operativne probe, zbog koje će privremeno biti povećan broj jedinica i vojnika na terenu.

КФОР ПОВЕЋАВА БРОЈ ТРУПА: Откривено шта планирају почетком септембра

Foto: Printskrin

Kfor je saopštio da će na vežbi učestvovati dodatne rezervne trupe iz drugih savezničkih zemalja NATO-a, uključujući Albaniju, Bugarsku, Grčku, Italiju, Rumuniju, Tursku i Veliku Britaniju i da one na Kosovo i Metohiju stižu do kraja avgusta.

Infrastrukturu neophodnu za njihov smeštaj uspostaviće mali vojni kontingent iz Ujedinjenog Kraljevstva koji treba da doputuje na Kosovo i Metohiju 13. avgusta.

Vežba će biti održana od 30. avgusta do 8. septembra. Obuhvataće scenarije kontrole mase i nereda, aktivnosti vezane za slobodu kretanja i bezbednosne operacije čiji je cilj održavanje visokog nivoa pripravnosti.

Po završetku vežbe, sve dodatne snage će napustiti KiM i vratiti se u svoje matične zemlje.

- Ovo predstavlja rutinski događaj, pod nazivom "OPREH Level II" (Operativna proba drugog nivoa). Trupe iz savezničkih zemalja treniraju zajedno sa jedinicama Kfora u okviru operativnih rezervnih snaga - preneli su iz komande međunarodnih vojnih snaga.

Dodatne rezervne snage NATO-a mogu da budu pozvane u malo verovatnom slučaju da Kforu zatreba pomoć u sprovođenju mandata UN koji podrazumeva održavanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu i Metohiji.

Iz Kfora dodaju da lokalne zajednice mogu da primete povećano kretanje vozila, kao posledicu transporta oklopnih vozila, dok jedinice pristižu tokom pripreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)