PROFESOR DARKO TANASKOVIĆ UPOZORAVA: Lažna država Kosovo ima novu taktiku

Tanjug

12. 08. 2021. u 15:33

TZV. Kosovo je daleko od članstva u Unesku, uveren je bivši ambasador Srbije pri toj organizaciji Darko Tanasković, koji navodi i da je jednoglasna odluka da četiri srpske svetinje na Kosovu i Metohiji ostanu na Unesko listi svetske kulturne baštine u opasnosti veoma značajna.

ПРОФЕСОР ДАРКО ТАНАСКОВИЋ УПОЗОРАВА: Лажна држава Косово има нову тактику

Foto: D. Dozet

Tanasković kazuje da su čak i države, koje su priznale samoproglašenu kosovsku nezavisnost, čvrste u stavu da su srpski manastiri na Kosovu i Metohiji ugroženi.

- Zna se od koga su ugroženi i zašto, što je samim tim i poruka tzv. vlastima u Prištini - kaže Tanasković.

Ističe da je iz izveštaja Komiteta za kulturnu baštinu Uneska jasno da je reč o "pozitivnom kontinuitetu" u stavu da situacija, kada je reč o manastirima Visoki Dečani, Gračanica i Pećka patrijaršija i crkvi Bogorodice Ljeviške, nije promenjena i da zahtevi Prištine, koji se, kaže, ispostavljaju na razne načine, za sada ne mogu da promene situaciju.

- Ako se uzme u obzir da je među 21 članicom Komiteta za svetsku baštinu, bar desetak država koje su priznale (tzv.) Kosovo, to je još jača poruka i znači da čak i te države smatraju da to nije dovoljno i da (tzv.) Kosovo, za njih država, mora da ispuni standarde koje, inače, ne ispunjava - kaže Tanasković.

Primećuje da su vlasti u Prištini krenule "novim putem", poučene od svojih mentora iz inostranstva, i da više ne insistiraju na brzini ulaska u Unesko, nego pripremaju teren da bi se prikazali kao država koja vodi računa o celokupnom kulturnom nasleđu na Kosovu i Metohiji, uključujući i srpsko, pokušavajući da ga "etatizuju" kao zajedničko kulturno nasleđe tzv. Kosova.

Ukazuje da u određenim okolnostima to može naići na više simpatije i sluha u međunarodnoj zajednici, pa i u Unesku, jer se Priština, kako kaže, oslanja na stav o univerzalnoj, izuzetnoj kulturnoj vrednosti na osnovu kojeg kulturna dobra dolaze na listu Uneska.

Tanasković kaže da se kulturna dobra teško skidaju sa liste kulturne baštine u opasnosti i da su za to potrebni vrlo ozbiljni, stručni i realni argumenti.

- Kao što se vidi, sada od toga nema ništa, ali njihova kampanja će se nastaviti i mi moramo ulagati dalje napore da objašnjavamo kakvo je stanje našeg kulturno nasleđa na KiM za šta imamo dovoljno argumenata. To za sada obavljamo uspešno, ali se uvek može raditi bolje i više - smatra Tanasković.

Ukazuje da je, sa stanovišta misije i mandata Uneska, tzv. Kosovo irelevantan entitet i da praktično ne postoji,ali da Priština ima svoje lobiste u toj organizaciji i da posredno nastoji da prodre i do drugih država članica.

Da su četiri spomenika na Kosovu i Metohiji skinuta sa liste, za šta, ističe Tanasković, ne postoje nikakvi uslovi, to bi značilo da je takozvano Kosovo dobilo kredibilitet kao država, što bi Priština iskoristila u političkom smislu da obnovi zahtev za članstvo u Unesku i pokuša da to predstavi kao afirmisanje sopstvene državnosti, međunarodnog subjektiviteta i kulturnog, civilizacijskog nivoa koji uopšte ne postoji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024