VUČIĆ SA PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE UGT RENEWABLES LLC: Potpisan Sporazum o saradnji - Početak nove ere za Srbiju (VIDEO)

Novosti online

02. 08. 2021. u 10:41 >> 10:59

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima kompanije UGT Renewables LLC, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

ВУЧИЋ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА КОМПАНИЈЕ UGT RENEWABLES LLC: Потписан Споразум о сарадњи - Почетак нове ере за Србију (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Posle sastanka potpisan je Sporazum o saradnji između Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije i predstavnika kompanije.
Američka kompanija UGT Renewables LLC posluje u oblasti obnovljivih izvora energije.
- Čestitam svima koji su doprineli da energetski sektor Srbije postaje napredniji i konkurentniji. UGT Renewables LLC je pravi partner za Srbiju, moj tim i je ćemo sa zadovoljstvom nastaviti da dajemo podršku - kaže Entoni Godfri, američki ambasador.

Foto: Tanjug

 

- Za nas je ovo početak jedne nove ere i važan iskorak u budućnost za enegetsku bezbednost Srbije. Ovo je memorandum o razumevanju, predstoje nam ne laki razgovori oko uslova i verujem da ćemo brzo završiti i da ćemo napraviti najbolji mogući dogovor. Mi bismo na površini od 2.000 hektara, na desetak lokacija širom Srbije, imali soralne panele, koji bi proizvodili oko 3 posto električne energije, i to još iz obnovljivih izvora energije. Ovim bismo smanjili emisiju ugljen-dioksida za 1,9 miliona tona godišnje. Ukupna emsiija CO2 u Srbiji je 51 miliona tona. Pod jedan, ova investicija doprinosi ekonomskom rastu, drugo ovim ćemo imati više izvora energije. Industrija nam je sve jača, a potrebe građana su sve veće. I leti se troši struja, kao zimi, što to nije bio slučaj ranije. Nama je potrebno više struje, nadam se da nikome neće da smeta sunce, a očekujem da se pojave takvi stručnjaci. Možemo na ovaj vid energije da računamo. Pod tri, ovim ulažemo u Zelenu agendu. Ovaj projekat je veoma važan i za privlačenje drugih investicija u našu zemlju - kaže predsednik i dodaje "nadam se da ćemo u najkraćem mogućem roku moći da potpišemo ugovor".

Vučić je rekao i da bi nakon potpisivanja ugovora izgadnja trajala oko dve godine.

Foto: Tanjug

 

O karbon taksama

- Što se tiče karbon taksi oni su to odložili, mislim da znam razloge što je odloženo, ali što bih se ja svađao sa svima. Suština je u tome da bi mi imali probleme, ali bi od nas imali veću štetu Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Crna Gora bi imala najveću štetu. Naše je da u međuvremenu menjamo stvari i videćemo kako će to da se razvija. Moramo da pronalazimo rešenje kroz solarne panele i terkom kapacitete. Hoćemo da imamo struju. Vi u pola zemalja okruženja imate da ne znaju šta će sa strujom, pogledajte kakve probleme drugi imaju sa strujom. Gde to mi sebi da dozvolimo? Zato ćemo mi da gledamo da povećavamo naše kapacitete - rekao je Vučić.


- Radićemo sa dve lokalne građevinske firme, tako da će odmah postojati uticaj na privredu i nova radna mesta - rekli su iz kompanije UGT Renewables LLC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!