GLAVNE TEME SU NESTALI I ZSO: U Briselu danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou

S. S. R.

19. 07. 2021. u 07:32

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić će u Briselu na današnjem nastavku dijaloga Beograda i Prištine pre svega insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština.

ГЛАВНЕ ТЕМЕ СУ НЕСТАЛИ И ЗСО: У Бриселу данас наставак дијалога Београда и Приштине на високом нивоу

Foto Tanjug

Među temama će biti i nestali ljudi u južnoj srpskoj pokrajini, kao i napadi kojima su Srbi izloženi skoro svakodnevno na Kosovu i Metohiji.

Kako je u nedelju rekao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, ZSO nije formirana više od 3.000 dana, iako je ona "duša Briselskog sporazuma i temelj oko kojeg je razvijen dijalog".

- Bez formiranja ZSO, bez kolektivnih prava koje treba da dobiju Srbi na KiM, ne možemo da govorimo o bilo kakvoj normalizaciji odnosa. Odgovornost za to što nije osnovana snosi i Evropska unija kao posrednik u dijalogu - rekao je Petković. - Insistiraćemo i na pitanjima nestalih. Beograd je odgovorio na zahteve Prištine i pretražena je 21 lokacija za koje se sumnja da su potencijalne grobnice nestalih, ali nije istražena nijedna od devet pozicija, za koje je Beograd tražio da se pretraže. Predstavnik Prištine je tokom prethodne runde dijaloga rekao: "Pa gde ćemo mi da kopamo, pa da se posle ispostavi da su Albanci činili zločine".

Prema njegovim rečima, Priština ima nameru da prikrije zločine prema srpskom narodu, ali da "to ne čini samo prištinska strana, nego i oni koji ne dozvoljavaju da se ukalja ideja o navodnoj uspešnoj priči tzv. Kosova".

Prištinsku stranu će na rundi dijaloga predvoditi premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti. Prema agendi, razgovori će početi u 14 časova bilateralnim sastancima dveju strana sa posrednicima EU Đuzepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom.

Posle prvog sastanka Vučića i Kurtija, održanog 15. juna u Briselu, predsednik Srbije je rekao da se sa Kurtijem nije složio "apsolutno ni oko čega", a na prvom mestu oko zahteva za priznanjem nezavisnosti Kosova. Uoči današnje runde je rekao da će nastaviti da insistira na očuvanju državnih interesa Srbije.

ZAUSTAVILI ODALOVIĆA

NA administrativnoj liniji sa KiM, predsedniku Komisije za nestala lica Veljku Odaloviću u nedelju je zabranjen ulaz u južnu srpsku pokrajinu gde je trebalo da učestvuje na obeležavanju 23. godišnjice od masovnog kidnapovanja i ubistava Srba u Orahovcu. Petar Petković (na slici) je istakao da ovo jasno pokazuje da Priština ne želi da se iskreno posveti pitanju nestalih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna