NEDOSTATAK DRŽAVNOG JEDINSTVA? Dačić - Stranke ne smeju da dele mišljenja kada je KiM u pitanju

Tanjug

22. 06. 2021. u 09:32

PREDSEDNIK Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, pred posebnu sednicu parlamenta posvećenu Kosovu i Metohiji, da postoje političke stranke koje ne mogu da shvate da mogu postojati podele po mnogim pitanjima, ali da po najvažnijim, kao što je KiM, mora da postoji državno jedinstvo i politička stabilnost.

НЕДОСТАТАК ДРЖАВНОГ ЈЕДИНСТВА? Дачић - Странке не смеју да деле мишљења када је КиМ у питању

Foto D. Milovanović

Dačić je, povodom sednice Skupštine na kojoj će predsednik Aleksandar Vučić predstaviti izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine, za RTS rekao da je veoma teško doći do konzenzusa.

Dačić je podsetio da je u ponedeljak održan sastanak sa vanparlamentarnim strankama bez posredstva stranaca, na istovremeni zahtev i predsednika Vučića i tih partija.

On je ocenio da su to patriotske stranke, koje imaju stav da ne bi trebalo da postoje razlike oko nacionalnih pitanja.

 - U tom smislu je dogovoreno da se redovno održavaju ovakvi sastanci i to daje posebnu političku snagu, pored današnje sednice - smatra Dačić.

Ukazao je da se u dijalogu o Kosovu i Metohiji nije promenilo ništa što se tiče težine situacije.

 - Izazovi su ostali isti, možda još jači, pritisci sve teži, od nas se traži sve, a ne nudi gotovo ništa - rekao je Dačić i dodao da je zato Vučić i tražio da se obrati i da poslanicima prenese koliko je situacija teška.

Izrazio je uverenje da Vučić neće podleći pritiscima, da nikada neće priznati samoproglšenu nezavisnost Kosova, ali da će uložiti sve da se sačuva mir i dođe do nekog kompromisa.

Kada je reč o dijalogu sa ostatkom vanparlamentarne opozicije, uz posredovanje Evropskog parlamenta, Dačić je naveo da je taj deo još u pripremnoj fazi.

 - To pre svega zavisi od agende evropskih poslanika, oni su imali zabranu putovanja. Vreme je da se otpočne i taj deo dijaloga. Razmišlja se o nekom terminu, kad bi oni mogli da dođu u Beograd, između 8. i 11. jula, ali to još nije potvrđeno - rekao je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)