POLITIKA MIRA I POVEZIVANJA: Selaković: Srbija pridaje veliki značaj "Berlinskom procesu"

Tanjug

08. 06. 2021. u 11:24

SRBIJA pridaje veliki značaj "Berlinskom procesu" i uvek će biti zagovornik politike mira i povezivanja, jer je to način da se stvori stabilnost koja je preduslov ekonomskog rasta, rekao je danas na onlajn sastanku ministara spoljnih poslova učesnica te inicijative.

ПОЛИТИКА МИРА И ПОВЕЗИВАЊА: Селаковић: Србија придаје велики значај Берлинском процесу

Nikola Selaković / Foto P. Milošević

Prema njegovim rečima, "Berlinska inicijativa" se pokazala kao dobar forum za jačanje regionalne saradnje, razvoja, promovisanje politike pomirenja i prevazilaženja nasleđenih problema iz prošlosti.

"Nažalost, neki još nisu shvatili pravo značenje i suštinu Berlinskog procesa, i da prvo treba da počnu da poštuju međunarodno preuzete obaveze, kao što je Dogovor o regionalnom predstavljanju“, rekao je Selaković, reagujući na činjenicu da je predstavnica Prištine istakla zastavu samoproglašenog "Kosova".

Dodao je da "Berlinski proces" pruža podršku EU integracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mere, posebno ukazujući da je okosnica regionalne saradnje usmerena na ekonomsko povezivanje, kao i da se to podudara sa spoljnopolitičkom orijentacijom Vlade Srbije.

 - Odgovornom i dobro osmišljenom ekonomskom politikom, Srbija je ostvarila najveći rast u regionu, a po stopi rasta BDP-a u prvom kvartalu 2021. godine od +1,7 odsto, naša zemlja se nalazi na prvom mestu u Evropi - naglasio je ministar, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar je kao najaktuelniji primer saradnje ove inicijative istakao uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu.

 - Srbija pozdravlja Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište. Ovaj dokument je u značajnoj meri baziran na konkretnim predlozima proisteklim iz inicijative koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo u saradnji sa premijerima Albanije i Severne Makedonije - rekao je Selaković i dodao da će njegovom primenom biće proširene mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje u regionu.

Selaković je ukazao i na druge konkretne rezultate regionalne saradnje u okviru ove inicijative kao što su: Regionalna kancelarija za saradnju mladih, Transportna zajednica u Jugoistočnoj Evropi, sa sedištem u Beogradu, Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana i Sporazum o snižavanju cena rominga u regionu ZB.

Selaković je ponovio da je punopravno članstvo u EU ključni spoljno-politički i strateški cilj Srbije. Takođe, istakao je da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika EU, da treba ostati na tom kursu i zaključio da je Srbiji i čitavom regionu mesto u EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda