ŠEF GRČKE DIPLOMATIJE U PRIŠTINI: Nikos Dendijas sa zvaničnicima privremenih institucija na KiM

VN

30. 05. 2021. u 21:39

GRČKI ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas trebalo bi da u posetu Kosovu dođe 4. juna, a planirano je da se sa zvaničnicima sastane u Prištini.

ШЕФ ГРЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ У ПРИШТИНИ: Никос Дендијас са званичницима привремених институција на КиМ

Foto Tanjug

Prema planu posete, grčki šef diplomatije sastaće se sa premijerom i predsednikom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem i Vljosom Osmani, a razgovaraće i sa šefom kosovskog parlamenta Gljaukom Konjufcom.

Poseta Dendijasa događa se u vreme intenzivnih najava da je moguće priznavanje Kosova od strane Grčke jer su pojačani pritisci NATO, EU, ali i SAD na ovu nama prijateljsku zemlju. Premda je upravo Dendijasovo ministarstvo prethodnih dana saopštilo da Atina ne priznaje lažnu državu, činjenica je da oni nastoje, kako su sami rekli, da "prodube bilateralnu saradnju sa Prištinom". Otuda, verovatno, i ova poseta šefa grčke diplomatije.

Atina je pod pritiskom Nemačke i Amerike i zbog ekonomske krize, ali istovremeno ima i otvorena pitanja sa svojim komšijama, zbog kojih će veoma pažljivo morati da odvaga eventualnu novu odluku u vezi sa Kosovom. Ukoliko bi Atina priznala samoproglašenu nezavisnost KiM, to bi otežalo poziciju svih drugih članica EU koje to do sada nisu učinile, niti to žele da urade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)