PROMOCIJA ŠAPIĆA, STEFANOVIĆ ODSTUPA: Ministar odbrane biće verovatno razrešen sa čela GO Beograda

D. M.

28. 05. 2021. u 07:03

NAPREDNjACI će sutra, nakon ujedinjenja sa Srpskim patriotskim savezom, na sednici Glavnog odbora dobiti novog potpredsednika Aleksandra Šapića, dok će ključna stranačka tela SNS biti pojačana i brojnim drugim funkcionerima SPAS.

ПРОМОЦИЈА ШАПИЋА, СТЕФАНОВИЋ ОДСТУПА: Министар одбране биће вероватно разрешен са чела ГО Београда

Foto: Arhiva VN

Prema dogovoru između šefa SNS Aleksandra Vučića i Šapića, SPAS bi, osim potpredsedničke funkcije, trebalo da dobije i najmanje dva mesta u Predsedništvu naprednjaka, kao i petnaestak mesta u Glavnom odboru. Te pozicije u taboru naprednjaka uglavnom će zauzeti poslanici SPAS, kojih ima 10, ali će oni najverovatnije ostati u zasebnom poslaničkom klubu, najviše zbog proceduralnih prednosti, jer će tako imati više vremena za obraćanje u parlamentu.

Takođe, gotovo svi lokalni odbori SPAS, koji su mahom već deo vlasti po opštinama sa SNS, preći će u redove naprednjaka. Iako se spekuliše da bi Šapić od sutra mogao da "nasledi" i Nebojšu Stefanovića na čelnoj poziciji među naprednjacima u glavnom gradu, to se najverovatnije neće desiti sada i ne u punom formatu. Naime, Šapić bi kao potpredsednik trebalo da dobije određena zaduženja za Beograd, ali ne i zvaničnu poziciju predsednika prestoničkog odbora SNS, a na kojoj je trenutno Stefanović.

Šapić bi i formalno na poziciju "prvog naprednjaka" u Beogradu mogao da bude izabran na jesen, na Skupštini SNS, a do tada bi, sa pozicije potpredsednika, trebalo da se bavi jačanjem partijske infrastrukture i pripremama za izbore u glavnom gradu.

Arhiva

Brojni odbori naprednjaka iz različitih delova države zatražili su ostavku Stefanovića sa svih funkcija u stranci, neki i sa mesta ministra odbrane i potpredsednika Vlade, a pojedini i da bude izbačen iz SNS. Kako sada stvari stoje, on bi mogao da bude razrešen sa čelne funkcije u beogradskom odboru, ali ne i iz predsedništva stranke i iz Vlade. Nije isključeno ni da sam podnese ostavku na mesto čelnog čoveka SNS u Beogradu, s obzirom na to da mu je svih 17 odbora u glavnom gradu izglasalo nepoverenje.

Foto: Ministarstvo odbrane

Nebojša Stefanović

Član Predsedništva SNS i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je juče da u slučaju Stefanovića država treba institucionalno da reaguje oko odgovornosti, dok će Šapiću poželeti dobrodošlicu "kao što bi je poželela svima koji dolaze u SNS sa željom da rade". Ona je navela da će pred sednicu GO SNS biti održano Predsedništvo stranke, a da će se razgovarati o radu odbora, situaciji u zemlji, učinku ministara. Istakla je i da se stranka mora spremiti za izbore koji su gotovo sutra.

U javnosti se spekulisalo da bi, pored Stefanovića, na "tapetu" na sednici GO mogli da se nađu još neki ministri iz redova naprednjaka. Pominjana je ministarka državne uprave Marija Obradović, pa čak i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ali je, kako saznajemo, njegova pozicija "osigurana", s obzirom na očigledne uspehe zdravstvenog sistema u borbi protiv pandemije kovida 19.

Foto Tanjug

Marija Obradović

MARIJI SE KLIMA FOTELjA U SNS

NAPREDNjACI trenutno imaju četiri potpredsednika: Mariju Obradović, Miloša Vučevića, Marka Đurića i Milenka Jovanova. Kada su birani, "pravilo" je bilo da među potpredsednicima ne bude onih koji obavljaju ministarske funkcije. U međuvremenu je Obradovićeva stala na čelo resora državne uprave i lokalne samouprave, pa ostaje da se vidi da li će ona zbog toga ostati bez ove stranačke funkcije. Pogotovo što je značajan deo baze kritikovao njen rad u stranci i u izvršnoj vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere