ČAK 1.700 HEKTARA POD JAGODAMA: Selo Grušić kod Šapca poznato i van granica Srbije po kvalitetnim proizvodima

V. M.

28. 05. 2021. u 06:13

SELO Grušić kod Šapca, poznato i van granica Srbije po najkvalitetnijim jagodama.

ЧАК 1.700 ХЕКТАРА ПОД ЈАГОДАМА: Село Грушић код Шапца познато и ван граница Србије по квалитетним производима

Foto: V. Mitrić

Pod slatkim plodom u ovom delu Pocarine, nalazi se oko 1.700 hektara.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević posetili su gazdinstvo Branislava Lazarevića u Grušiću, koji pod jagodama imaju 1,2 hektara. Sa domaćinima su razgovarali o tome kako lokalna samouprava i resorno ministarstvo mogu da im pomognu da osnaže svoju proizvodnju i budu konkurenti na tržištu.

- Selo Grušić ima 1.000 stanovnika, a skoro da nema kuće bez jagoda - priča Pajić. Budžetom grada smo predvideli sredstva za kopanje bunara. To je jedan od načina kako da se dođe do bolje poljoprivredne proizvodnje. Nastavićemo da pomažemo svojim poljoprivrednicima, jer je poljoprivredna proizvodnja jedna od razvojnih šansi, kako Šapca tako i Srbije.

Pomoćnik ministra Aleksandar Bogićević je rekao da je zbog loših vremenskih uslova, sezona berbe jagoda kasnila 15 dana i da je zato prinos smanjen. Cena jagoda je, kako je istakao, sa 170 pala na 130 dinara po kilogramu, ali se nada da će poljoprivrednici izvući bar ono što su uložili.

- Ove godine cena jagode je veoma loša za proizvođače. Vremenske prilike su dosta uticale na plod jagode. Naš najveći problem je infrastruktura, putevi u Pocerini su veoma loši. Zbog toga nam ova poseta mnogo znači, da nadležni mogu da se upoznaju sa našim problemom, kako bi nam pomogli da ga rešimo -rekao je Lazarević.

ZADRUGA

- DRAGO mi je što sam video mlade ljude na selu, koji žele da se udruže i naprave zemljoradničku zadrugu da bi pospešili svoju proizvodnju. Grad Šabac će im u tome pomoći - rekao je gradonačelnik Šapca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri