После целодневних мучних збивања у Црној Гори, која су кулминирала хапшењем свих 18 посланика Демократског фронта, гласовима владајуће коалиције ДПС, Бошњачке странке, Хрватске грађанске иницијативе и албанских партија, СД, као и СДП, усвојен је Закон о слободи вероисповести.

Они су једногласно одбили 103 амандмана ДФ на предлог закона. Овај правни акт усвојен је без посланика ДФ-а који су после инцидента у парламенту приведени у подгорички Центар безбедности. Након изгласавања закона и инцидента који се одиграо пред његовим очима огласио се премијер Душко Марковић који је осудио поступак посланика ДФ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Дуга и тешка ноћ пред Црном Гором - Мандић поручио из Скупштине: "Ако не одустанете, биће катастрофа, ратни другови, будите спремни" (ВИДЕО)

- Осуђујем овај чин, он је непримеран, неодговоран према грађанима, aли верујем да ће ово бити добро искуство за све и да се никад ово неће поновити, казаo је Марковић.- Не треба нам шешељизација црногорског парламента, треба нам дијалог и када се разликујемо јер у том дијалогу разлике могу бити мање.

Тачно у 2.31 сати када је председавајући Iван Брајовић прогласио изгласавање Закона, одјекнуо је аплауз посланика, који су се после хапшења колега из опозиције, што се добро чуло у тв преносу, гласно смејали међусобним "досеткама"...

УЗ БЛАГОСЛОВ ЕПИСКОПА ЈОАНИКИЈА ДЕБЛОКИРАНИ ПУТЕВИ, НИЧУ ОДБОРИ ЗА ОДБРАНУ СВЕТИЊА

Епископ будимљанско-никшички Јоаникије, у петак после два сата дао је благослов да се са свих блокираних путева у Црној Гори склоне верници који су на тај начин протестовали против усвајања Закона о слободи вероисповести.

Истовремено, владика се захвалио грађанима на бризи и љубави према својој вери и Цркви, а неколико хиљада људи окупљених на блокираним улицама Подгорице потом је отишло у храм Васкрсења Христовог у Подгорици, где су се помолили и упалили свеће "за све оне који су подигли руку за усвајање Закона о слободи вероисповести, чиме су сахранили Скупштину у којој се то десило", и истакли да је тај закон већ сахрањен.

Верници су се заветовали на иснивањw одбора за чување српских светиња у Црној Гори.


МИТРОПОЛИЈА ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКА: ПОТВРЂЕНЕ СУМЊЕ О ПРИПРЕМЉЕНОЈ ОТИМАЧИНИ ИМОВИНЕ

Непуна два сата после усвајања Закона о слободи вероисповести у Скупштини Црне Горе, Митрополија црногорско-приморска је саопштила да је то дискриминаторан и неуставан Закон, усвојен претходним одбијањем три амандмана, које је преко посланика Демократског фронта, доставила Митрополија, а претходно их је одбила и Влада Црне Горе на својој ванредној седници.

- Митрополија црногорско-приморска и остале епархије Српске православне цркве су имале још низ примедби на Предлог закона, на које им никад није одговорено, а вечерас су, ради мира и братске слоге, предложили само три. Достављени амандмани су представљали минимум минимума који је Влади и Скупштини понуђен од Цркве, како би се допринело смиривању друштвених тензија и предупредиле тешке последице које могу настати доношењем оваквог Закона.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Марковић одбио предлог Амфилохија: Можемо разговарати али након што изгласамо Закон

Црногорски режим је одбијањем ових амандмана, који су представљали часни излаз за све у овој нечасној работи, у суштини одбио да се о својинско-правним односима расправља пред судовима ове земље у редовним поступцима, у складу са препорукама Венецијанске комисије. На тај начин су јасно потврђене сумње наше Цркве да се овај Закон, пре и изнад свега, доноси, не да би се обезбедила слобода вјре већ да би се приступило отимачини имовине Православне цркве и тиме започела реализација циља из програма владајуће партије, који је прокламовао председник те партије и председник Црне Горе – стварању/“обнови“ нове, државне, подобне и послушне режиму “аутокефалне Црногорске православне цркве, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.


НАЈТУЖНИЈИ БОЖИЋ

- Сву одговорност за поседице доношења оваквог Закона сносе директно посланици који су гласали за његово усвајање, Влада Црне Горе, која га је предложила, и Мило Ђукановић, председник Црне Горе, изазивајући, нарочито хапшењем опозиционих посланика и насиљем према окупљеним грађанима широм наше земље, нечувене деобе и мржњу и уводећи Црну Гору у ситуацију која никоме добра донети не може. Захваљујући овоме, православни верници у Црној Гори дочекају један од најтужнијих Божића у новијој историји, саопштено је из Митрополије у петак у зору.

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: ДУБОКО САМ ПОТРЕСЕН ДЕШАВАЊИМА У ЦГ

Српски патријарх Иринеј изјавио је да је дубоко потресен актуелним дешавањима у Црној Гори поводом предлога Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, објављено је на сајту Српске православне цркве.

Како се наводи, патријарх је то рекао у среду приликом сусрета са новоименованим амбасадором Србије у Црној Гори Владимиром Божовићем.

Он је додао и да се "усрдно моли" Богу за мир и јединство црногорских државних органа и црквених великодостојника зарад добробити свих народа без обзира на вероисповест и националну припадност у Црној Гори.