Sidnej:Marširala srpska kokarda

Marko LOPUŠINA

27. 04. 2011. u 16:47

Сиднеј:Марширала српска кокарда
Na Anzak paradi ratnih veterana saveznika iz dva svetska rata Srbi sa šubarama i kokardama, uz trubački orkestar pobrali aplauze. Paradu prenoslie sve svetske televizije

- SKORO četiri decenije mi oficiri Jugoslovenske kraljevske vojske i četnici đenerala Draže Mihailovića učestvujemo sa zapadnim saveznicima na paradi povodom praznika koji Australijanci nazivaju Anzak dej. Ovo je dan sećanja na borce dva svetska rata i ratova u Vijetnamu i Koreji. Mi Srbi na paradi učestvujemo od 1972. godine. Danas nas je bilo stotinak, od toga samo nas jedanaest smo ratni veterani – rekao nam je Đuro Kesić, nekadašnji Dražin vojnik, koji se našao na čelu smotre srpski veterana.

Anzak dej je praznik koji je ustanovljen samo u Australiji i Novom Zelandu i proslavlja se u Sidneju, svakog 25. aprila. Zbog učešća ratnih veterana iz preko stotinu država poprimio je svetske razmere i zbog toga ovu paradu prenose ili sa nje izveštavaju sve svetske televizije.

Kada su Srbi pozvani u udruženje veterana Anzak prvi put ih je na paradi bilo oko 200. Kako tvrdi dr Marko Marinković, potomak majora kraljevske vojske, dešavalo se da na ovoj paradi u Australiji prvi i jedini put zajedno jedni pored drugih budu i četnici i partizani.

- Osamsedestih i sve do 1992. godine u maršu kroz Sidnej učestvovali smo mi četnici i kraljevi oficiri, a iza nas su kao predstavnici jugoslovenske armije, bili trojica partizana. Mi smo nosili srpsku zastavu sa kraljevskim grbom, a oni jugoslovensku zastavu sa petokrakom. Tako da smo mi ovde u Australiji obavili nacionalno pomirenje između četnika i partizana mnogo pre nego vi u Srbiji – kaže dr Marko Marinković.

Srpsku četu od stotinak veterana i njihovih potomaka predvodila je asocijacija koja je zvanično registrovana kao Anzak Srbija. Srbi su u paradi bili između veterana Rusije i Turske. Četnici sa šubarama i kokardama, uz trubački orkestar pobrali su aplauz mnogobrojnog gledališta, koje je bilo smešteno na glavnim gradskim ulicama.
Predsednik Anzak Srbija je najstariji kraljev oficir Simo Vukmirica, a potpredsednik dr Milan Brkljač.

Oni su nam posvedočili da hrvatski i muslimanski nacionalisti traže da se Srbi izbace sa Anzak parade, ali su im Australijanci odgovorili da se to nikada neće dogoditi:

- Srbi su naši ratni saveznici i prijatelji – kažu organizatori praznika Anzak dej u Australiji i Novom Zelandu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Daki

27.04.2011. 20:22

A sta se hrvati i muslimani bune kada su oni u sve i jednom ratu bili na strani fasita, okupatorai zlocinaca? Ako njih i i ima u Anzaku, oni treba da budu izbaceni, jer nikada nisu bili sa saveznicima.

DULE

01.05.2011. 01:22

A dali im je nas predsednik poslao cestitku u znak podrske i secanja na njihove zrtve?

Stevan

03.05.2011. 14:39

Ja sam iz Sidneja. Objava od Gospodina Marinkovica je velika laz. Petrokraka nikada nije bila na Anzak mars. Prvi na redu su bili Sribi (Srpski Cetnici) iz Srprske Narodne Odrane (SNO), a iza nih su bili udrazenje Jugoslovenke borci Draza Mihailovica iz Grenvila. Petrokraka nikada nije bila ni ti ce ikad biti na Anzak mars.

Stojadin

09.05.2011. 19:01

Postovanje za M.Lopusinu , autora kultne knjige "Ubij bliznjeg svog" , kao i za sve ucesnike ove parade - ovo je stvar nacionalnog ponosa isto koliko i partizanski praznici . Voleo bih da dodje do istorijskog pomirenja izmedju ideoloski suprotstavljene Srpske vojske u Jedinstvenu Srpsku Vojsku !Na zalost ne mogu odati postovanje samoj Australiji - onoj koja je sve do kraja 60-tih godina XX veka odobravala "lov na Aboridzine" - to uveliko umanjuje moj ponos , kalja obraz .