Izbori u Hrvatskoj: Srbe obeležili roze listićima

J. Kerbler

nedelja, 07. 06. 2020. u 09:19

Избори у Хрватској: Србе обележили розе листићима

Hrvatski Sabor

Hrvatska dočekuje izbore 5. jula potpuno podeljena, manjine mogu da presude ko će formirati buduću vlast
MESEC dana ostalo je do izbora u Hrvatskoj, zakazanih za 5. jul, i sve je otvoreno! Prema istraživanjima, velike stranke izjednačne su u podršci birača, pa bi odluka o tome ko će da formira novu vladu mogla da dođe kada se osam zastupnika manjina, među kojima su i tri buduća srpska poslanika, odluče na čiju će stranu, "levu" ili "desnu". Hoće li Pupovac ući u savez sa HDZ-om, kao do sada, ili će ovog puta sa SDP-om? O tome se još ne izjašnjava.

Dok traju kalkulacije, pregovori, dogovori, večna tema o prošlosti, ona o partizanima, ustašama i četnicima, i dalje je na repertoaru, pogotovo nakon što je Visoki prekršajni sud, baš pred izbore, odlučio da nema ništa sporno u Tompsonovom izvikivanju "Za dom spremni".

Kao i uvek do sada, Pupovac je oprezan u najavama, ali i jasan da neće u savez sa Plenkovićevim HDZ-om ako se šef najveće stranke dogovori o saradnji sa Miroslavom Škorom. "Pljunuo bi time na sve što je učinio", kaže ugledni profesor, koji je u ovom saborskom mandatu podneo zaista sve i svašta. Kaže samo da Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), na čijem je čelu, zna sa kime hoće i sa kime neće u koaliciju, a to su pre svega oni koji iznose parole da im je dosta saradnje sa Srbima.

- Time je i počela nova faza antimanjinske i antidemokratske politike, a sa njihovim sledbenicima i naslednicima sigurno nećemo u savez - poručuje Pupovac.
Predsednik SDSS-a očekuje da će i na ovim izborima SDSS dobiti tri saborska mandata, a u Sisku i Rijeci već su nominovani i kandidati za liste na izborima. Sisački kandidat je Pupovac, njegov zamenik je Dejan Mihajlović, dok je riječka organizacija predložila Borisa Miloševića i Anju Šimpragu.

"Svaki glas je važan, a najvažniji je naš glas", poručio je Pupovac Srbima, dok se za izbore priprema i zagrebačka organizacija, gde živi oko 25.000 građana srpske nacionalnosti.

Sve njih i na ovim izborima čekaju "roza listići", koji svakog građanina odmah vežu za pripadnika nacionalne manjine, pa neki i zbog toga izbegavaju da glasaju za srpske stranke. Prvi put će pred zagrebačkom Sabornom crkvom Preobraženja Gospodnjeg, koja je oštećena u zemljotresu, pred izbore biti postavljen štand na kojem će srpske stranke pozivati Srbe u Hrvatskoj da izađu na glasanje.

I dok se čeka zvanični početak kampanje, Srbi u Hrvatskoj imaće malo vremena za inventuru dosadašnje saradnje sa HDZ-om. Činjenica je da je u poslednje četiri godine došlo do nekih pozitivnih pomaka u rešavanju nagomilanih problema, pre svega u elektrifikaciji srpskih sela, ali Srbi i dalje imaju probleme s imovinom, zapošljavanjem, mladi se iseljavaju, a pritisci na srpsku zajednicu bili su u mandatu ove vlade jači nego ikada pre. Beleženi su mnogobrojni incidenti, šovinistički ispadi, a članovi nekih stranaka su se takmičili u tome ko će izreći težu reč na račun Srba u Hrvatskoj.

Sam premijer Plenković često je gasio vatru i smirivao situaciju, što je Pupovac znao da ceni. Na početku mandata, kada se brojala svaka ruka u Saboru, davao je svesrdnu pomoć koalicionom HDZ-u, iako su lidera Srba grubo napadali neki visoko rangirani stranački kadrovi vladajuće stranke. Sve to je Pupovac stoički pretrpeo, samo u cilju da problemi srpske zajednice dođu na dnevni red.

Uoči izbora jedno je sigurnom, a to je da niko ko bude relativni izborni pobednik neće lako da sastavi vladu. Neke interne ankete pokazuju da je SDP u vođstvu, pa se panika već oseća u HDZ-u, ali se istovremeno vode pregovori o prelascima iz stranke u stranku kada prođu izbori. HDZ računa na neke Škorine ljude, a SDP se nada da bi dobar rezultat na izborima privukao male stranke. Uvek važan Istarski demokratski savez na kraju je odlučio da ide sa SDP-om, a HDZ-u nije uspelo da odlukom o neradnoj nedelji dobije podršku vrha Katoličke crkve. Ovi izbori biće najneizvesniji do sada, a lider SDP-a i ujedinjene levice Davor Bernardić siguran je da će postati i novi premijer.

Ako pobedi Plenković i uspe da formira vladu, njegov položaj će ojačati i postaće ubedljivo najuticajniji hrvatski političar, ali ako izgubi, siguran je kraj njegove političke karijere, bar u Hrvatskoj. HDZ ne oprašta vođama poraze, a teško da će se u fotelji SDP-a zadržati i stranački šef Bernardić ako ne uspe da se preseli u Banske dvore. Zato i nije isključeno da će opet presuditi osam glasova manjina.

MALA ZEMLjA ZA VELIKI FAŠIZAM

PREDRAG Matić, evroparlamentarac iz SDP-a, kaže da će na predstojećim izborima posmatrati bratoubilački rat desnice:

- Uzeću vreću kokica i uživati!

Matić, nakon odluke suda o pozdravu "Za dom spremni", kaže da ministar turizma sada ima novi slogan - "Mala zemlja za veliki fašizam".

Komentari (1)

Miro

07.06.2020. 16:10

Srbe obeljezili roze listicima ???? Kako to mislite???(Sta vam je ovo dole u mreží 7+1 ili 7x1)???