ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

U HRVATSKOJ je virus korona ušao u starački dom u Splitu, i njih 350 je evakuisano. Virus se neverovatnom brzinom širio među ljudima u domu, pa je oko 50 korisnika prebačeno u KBC "Split" pošto je 10 osoba zaraženo, među kojima su neki hitno prebačeni na respiratore u bolnice. Jedna osoba je preminula.

Širenje zaraze u splitskom domu izazvalo je šok u Hrvatskoj. Sada se ispostavilo i da je direktor doma Ivan Škaračić dobio posao ne zbog stručnosti već zbog članstva u HDZ, jer kao diplomirani filozof nema nikakve kvalifikacije za tu dužnost.

Hrvatska i pored najnovijeg slučaja ublažava mere, pa pijace počinju sa radom, a razmišlja se i o pokretanju proizvodnje i prodaje odmah nakon Uskrsa.

- Srbija ima strože mere od Hrvatske, krenuli su oštro vojnim merama koja mogu kod građana da izazovu revolt, što ja mislim da nije primenjeno u našoj situaciji. Ja to ne bih preporučio epidemiološki - kazao je dr Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji svakodnevno koordiniše borbu protiv virusa u Hrvatskoj poredeći situaciju u dve zemlje, ali dodaje i da je "epidemiološka situacija u Srbiji lošija od naše".

U Hrvatskoj je smrtnost malo viša od jedan odsto, a Capak kaže da je u komšiluku "bolja" samo Mađarska.

Inače, U Hrvatskoj je registrovana 61 novoobolela osoba od virusa korona i sada ih je ukupno 1.343.

Hrvatska je odložila Zagrebački samit u maju, na kojem je Evropska unija trebalo da raspravlja o svom daljem proširenju. Samit je trebalo da bude održan 6. i 7. maja. Hrvatska će sada pokušati da organizuje skup u junu.