VOJNIK Radosav Knežević udaljen je sa posla do daljnjeg nakon poziva na raport zbog javne podrške i odlaska na litije. On se sada tereti da je prekršio disciplinu u Vojsci Crne Gore jer je povodom poziva na raport dao izjavu za „Dan”, što je uz litije posebno bilo problematično njegovim poslodavcima, Ministarstvu odbrane. Osim što je udaljen sa posla, Kneževiću će se ubuduće isplaćivati umanjena zarada.

Kako navodi "Dan", Knežević nije želeo da daje izjave, samo je potvrdio da je bio na raportu. Predsednik Sindikata odbrane i vojske Crne Gore Zdravko Kasalica kazao je da ni on ne može davati izjave medijima, jer po zakonu zaposleni u Vojsci mogu razgovarati sa novinarima samo uz odobrenje Ministarstva odbrane, odnosno ministra Predraga Boškovića. Kako je Kasalica rekao, on će svakako tražiti, i nada se da će da dobije objašnjenje zašto je tačno Knežević sankcionisan.

Prema pisanju "Dan-a", Iz ministarstva odbrane nisu na pitanje u vezi sa sankcionisanjem Kneževića koja su im upitili.

Knežević je ranije za „Dan" rekao da mu poslodavac prekida odmor zbog odlazaka na litije. Navodi da je prošle sedmice pozvan na raport kada je njemu i kolegama saopšteno da ne mogu da idu na litije, ali je on nastavio da učestvuje u krsnim hodovima zbog čega su ga opet danas pozvali na razgovor.

Pročitajte još - "Vidimo se u nedelju, ako Bog da": Oficir Zdravko Kasalica OSVETLAO OBRAZ pripadnika Vojske Crne Gore uprkos PRETNjAMA iz Generalštaba

– Pozivaju nas na raport, razgovore, i to samo zbog litija. Trenutno sam na odmoru i čim me pozivaju i moram da idem tamo, znači da mi se odmor prekida. Po zakonu se odmor prekida samo u slučaju vanrednog događaja, a koliko znam ovo nije vanredni događaj – ispričao je Knežević, koji je vojnik po ugovoru na tri godine, naglašavajući da će i po cenu otkaza nastaviti da ide na litije.

– E neka mi vala daju otkaz, idem na litije – poručuje vojnik Knežević.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na situaciju gde se vojnicima, ljudima koji treba da brane državu i njen narod, uskraćuje osnovno ljudsko pravo na slobodu kretanja i veroispovesti, Knežević kaže da se nada da je Ustav iznad drugih propisa i nečije volje.

– Razočaran sam, svi smo razočarani, ali većina ćuti, čuvaju taj posao. I meni je to posao, ali ne mogu bez onako kako jeste. Nama ugovore produžavaju na tri godine. Većina kolega je u sličnoj situaciji i iako nisam siguran mislim da većina misli kao i ja, ali ćute ljudi – smatra Knežević.

Ustav Crne Gore u članu 46 propisuje da se „svakome jemči pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti, kao i pravo da promeni vjeru ili uverenje i slobodu da, sam ili u zajednici sa drugima, javno ili privatno, ispoljava veru ili uverenje molitvom, propovedima, običajima ili obredom”. U praksi to znači da je svakom dozvoljeno da učestvuje u litijama koje inače predstavljaju deo molitve, odnosno nastavak liturgije.

(Izvor: dan.co.me)