Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman citirao je Alojzija Stepinca, kardinala hrvatske katoličke crkve u vreme nacističke Nezavisne Države Hrvatske, i istakao da treba biti zahvalan na ljudima kao što je Stepinac.


Grlić Radman je to rekao na obeležavanju 50. godišnjice hrvatske katoličke misije u nemačkom gradu Koblencu, a citirao je govor Stepinca u zagrebačkoj katedrali u oktobru 1942. godine, prenela je juče Hina.


"Svaki narod i svaka rasa imaju pravo na život dostojan čoveka i na postupak dostojan čoveka. Svi oni bez razlike, bili pripadnici ciganske rase ili koje druge, bili crnci ili uglađeni Evropejci, bili omraženi Jevreji ili ponosni arijci imaju jednako pravo da govore: Oče naš koji jesi na nebesima! A ako je Bog svima podelio to pravo, koja ga ljudska vlast može negirati?", ponovio je hrvatski ministar Stepinčeve reči.


Grlić Radman je rekao da je govor Stepinca "impresivno svedočanstvo vere iz najmračnijih dana 20. veka i da zato treba biti zahvalan na ljudima poput Stepinca.


U saopštenju Ministarstva se navodi da je u subotu u Koblencu otkrivena bista Stepinca na trgu ispred crkve svetog Franje u tom gradu.


Proces kanonizacije Stepinca čeka svoj epilog tri godine nakon završetka rada Mešovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve, čiji predstavnici su se nakon niza susreta jedino složili da se o Stepinčevoj istorijskoj ulozi ne slažu.


Mešovita komisija SPC istakla je učešće Stepinca u stvaranju fašističke NDH, o tome da je bio obavešten o sistematskom progonu, masovnim ubistvima i pokatoličenju Srba.


Mešovita komisija je 2016. i 2017. održala šest sesija i analizirala sve delove Stepinčeve sporne biografije, a Srbija je tokom tih sesija iznela raspoložive dokaze o hrvatskom kardinalu, navela je Hina.