Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije reagovao na izjavu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da su litije politički skupovi.


- Nije tačno da su litije politički skupovi. Vi ste svedoci ovog sabranja danas ovog naroda, je li to bio politički skup ili zaista duhovni i crkveni? Sami ste svedoci šta je ovo. Ako on ovo naziva poličkim skupom, onda on ne zna, a nije čudo da ne zna, jer nije ni kršten.


Ovako je mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije odgovorio na neke od konstatacija predsednika Crne Gore Mila Đukanovića ističući da je narod već dao odgovor na poziv vlasti da se razgovara o primeni Zakona.o slobodi veroispovesti.


- To je bezakonje, to je otimanje svetinja, o tome nema razgovora. Oni mogu da izvrše nasilje, vlast, ali očigledno da ovaj narod nasilje ne prihvata i ne priziva. Narod poziva na razum, ljubav i razumevanje.Političari neka vode svoju politiku, ovo je božiji skup, kazao je mitropolit, ističuću da prihvaata pregovore sa vlastima jedino ako se Zakon povuče.


-Kako da ragovaramo o jednoj laži, o nepravdi, koja je stid i sram Crne Gore. Najsramnije nešto što se u Crnoj Gori dogodilo, to je taj zakon. Mi ne možemo da razgovaramo o tome. To je i njemu rečeno. Ako hoće on može protiv naroda. Ako hoće da bude istinski vladar neka ispoštuje puteve kralja Nikole, poručio je Amfilohije Đukanoviću, naglašavaajući da će "ovaj narod ovako da se sabira i ubuduće".


- Ako zaista imaju razuma, a imaju nadam se, oni će shvatiti da je ovo narodni protest i za mene je ovo čudo, a imaju nadam se, oni će shvatiti da je ovo narodni protest, iz dubine duše naroda. I za mene je ovo čudo. Ovde sam mitropolit 30 godina i nisam mogao očekivati da će ovaj narod ovako da se ponese prema tome. Ako im to ne govori ništa kojem Bogu i kojoj vlasti oni pripadaju? Ako su narodna vlast, ispoštovaće glas naroda. Neće donositi ove zakone koji su zakoni nepravde i gaženje elementarnih ljudskih prava, a nema dubljeg prava od prava vere u živoga Boga. Gaziti to i otumati ono što je narod ugrađivao kroz vekove u hramove, ja to ne razumem. Mogu kako hoće, ali ne mogu dokle hoće, ipak smo prolazni mi ovde, a crkva Božja je večna - kazao je Amfilohije, koji je istakao da Crkvaa i dalje traaži dijalog o temeljnom ugovoru koji bi podrazumevao "ono što su uradili sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom zajednicom".


Pročitajte još: Amfilohije: Poslanici da ne glasaju za ovakav zakon


- Prvi put istoriji jedna vlast, jedan predsednik stvara svoju crkvu i to nekršteni predsednik, možete zamisliti do čega smo došli mi u Crnoj Gori. Stvara svoju tzv "autofekalnu" crkvu, jer to samo može biti takva crkva koju stvara neko ko je bezbožnik i ne zna šta je crkva - kazao je mitropolit Amfilohije .