Nakon molebana u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog krenula je molitvena litija.Više od 25.000 Nikšićana u dugoj molitvenoj koloni sa svećama i ikonama u rukama izrazilo je svoj revolt prema usvojenom Zakonu o slobodi o veroispovesti.Na Trgu Slobode okupljenom narodu obratio se protojerej dr Nikola Marojević.- Ova drama, na ulicama Crne Gore, a vidimo proširila se na mnoge zemlje gde žive pravoslavni hrišćani, nadmašuje i nas kao njene protagoniste. Ovo je već istorija u punom smislu reči. Crna Gora u kojoj danas živimo, nije Crna Gora za koju su živeli i ginuli naši preci.

Naš narod ma kako ga zvali - Srbi i Crnogorci, Crnogorci ili Srbi, pravoslavni hrišćani, to smo mi, i nikad nije bio raja! Raja nismo bili ni pod petovekovnom turskom imperijom, a danas bi od nas da naprave raju!

Dah slobode koji prenosimo ovim ulicama, duhovnim lavirintima, ne može ugušiti niko. Mogu nam okupirati zemlju, ali ne i dušu, poručio je otac Nikola, koji je pozdtavljen aplauzom na hiljade sabranih sugrađana.
MANASTIR ŠUDIKOVA: BAKLjADA UZ PESME O KOSOVU

U manastiru Šudikova kod Berana večeras je priređena bakljada, uz pesme o Kosovu i Metohiji, koje pevaju vernici sabrani u manastirskoj porti.


Molebani Presvetoj Bogorodici i litije za odbranu pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori i večeras se održavaju u nekim od crnogorskih gradova. Među njima je po tradiciji i večeras Berane, odnosno manastir Šudikova.


KRST OD BAKLjI U BIJELOM POLjU

Vernici u Bijelom Polju okupili su se večeras na Bogojavljanje i u centru grada formirali krst bakljama.