ZAGREB-OD STALNOG DOPISNIKA

NA samo četiri dana pred predsedničke izbore u Hrvatskoj, jedan od najozbiljnijih kandidata za to mesto, pevač Miroslav Škoro, oglasio se skandaloznom izjavom da bi pomilovao, ako postane predsednik, ratnog zločinca Tomislava Merčepa čija je jedinica ubila članove porodice Zec u Zagrebu, između ostalog i 12-godišnju kćerku Aleksandru.

Škoro je gostovao u emisiji vinkovačke televizije "Demokratija", koja je inače poligon za najekstremnije desne stavove i zamerio je sadašnjoj predsednici da nije pomilovala nijednog branitelja.

- Kao predsednik neću ponoviti te greške i pomilovaću hrvatske branitelje - kazao je Škoro, a na direktno pitanje da li i Merčepa, odgovorio je: "Pa mene pitaju šta mislim o tome, da li bih li pomilovao Tomislava Merčepa, evo odgovora: bih!"

Merčep i dalje služi kaznu nakon suđenja zbog brojnih ratnih zločina, a treba podsetiti da ga je Kolinda Grabar Kitarović pozvala na svoju inauguraciju kada je postala predsednica. Osuđen je 2016. na pet godina i šest meseci zatvora jer je u toku sudskog procesa ustanovljeno da je kriv za ubistva 43 osobe koje su likvidirali pripadnici jedinice kojom je komandovao. Kasnije mu je kazna povećana na sedam godina zatvora, ali i pored toga gotovo svako leto provede o državnom trošku u banji.

Sud je utvrdio da je Merčep znao za ubistva u Pakračkoj Poljani, a nije preduzeo ništa da ih spreči. Zvali su ga gospodarom života i smrti od Vukovara, preko Zagreba do Pakračke poljane. Njegove jedinice su bile poznate po surovosti i zločinima, pa je ostalo zapamćeno svedočenje Mire Bajramovića, koji je na sudu priznao da je sam ubio 72 ljudi.

Najsurovije je bila likvidacija cele porodice Zec koja se odigrala u noći između 7. i 8. decembra 1991. godine. Za to ubistvo nikada niko nije odgovarao, jer su ubice izbegle kaznu zbog "proceduralnih grešaka".

Pripadnici Merčepovih eskadrona smrti dali su stravične iskaze koji su potvrdili svirepa mučenja srpskih civila, uništavanje imovine, surova ubistva. Neki su iskaze povukli, a većina je ostala kod tvrdnji da je Merčep sve znao i komandovao svojim ljudima sve vreme.

Tomislav Merčep Foto AP

Tako su otkriveni jezivi detalji mučenja zarobljenih Srba kojima su merčepovci, kako su se nazivali, gurali električne žice u utrobu, a ostalo je svedočanstvo ubica o likvidaciji Mihajla i Marije Zec, te 12-godišnje Aleksandre koja je gledala kako joj ubijaju majku, da bi zatim i nju ubili.

Pevač Miroslav Škoro, koji je u kampanji najavio da će "prekopati Jasenovac", tako ide sve dalje u svojim izjavama ne bi li stekao simpatije krajnje desnog biračkog tela.

Nakon što se pojavila priča o srpskom poreklu njegove supruge, koja je inače Amerikanka, Škoro je zamerio da mu se broje krvna zrnca.

Ubijeni članovi porodice Zec

POSLEDNjI MEĐU FAVORITIMA

POSLEDNjE ankete uoči nedeljnog glasanja pokazuju da Miroslav Škoro neće zasesti na Pantovčaku, jer zaostaje za Kolindom Grabar Kitarović i Zoranom Milanovićem. Ipak, analitičari kažu da su ovo najneizvesniji izbori do sada i da je u takvim okolnostima sve moguće jer je razlika između prva tri kandidata ipak mala.