Najava mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da će na crkveno-narodnom saboru u Nikšiću biti i mošti Svetog Vasilija Ostroškog u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista ocenili su da se radi o „nezapamćenoj zloupotrebi svetitelja“.

-Sve je to u cilju pritiska na crnogorsku vladajuću većinu i nezapamćen je čin koji pokazuje da za njega nema svetinja, da on sve koristi za sopstvenu promociju, što može zasluživati samo prezir i od strane vernika, saopšteno je iz DPS-a.

-Takvu zloupotrebu, čak i moštiju Svetog Vasilija, ne pamti Crna Gora. U pravoslavnom svetu niko nije toliko daleko otišao, da koristi mošti jednog takvog sveca za političke ciljeve. I to protiv sopstvene države. Ovim mitropolit dokazuje da je za njega Ostrog samo fabrika para koje se koriste za antidržavne i anticrnogorske ciljeve, za sve što je suprotno od onoga što bi vera i njegova misija trebalo biti. Takvim provokacijama smo odoleli i u turbulentnijim vremenima 90-tih, kad je država Crna Gora bila u sasvim drugoj poziciji.