BROJNE zamerke, ali i brigu uputila je Evropska komisija na adresu zvanične Podgorice zbog problema koji potresaju crnogorsko društvo. Akcenat je stavljen na način kako je Sudski savet tumačio Ustav i time dozvolio da predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica bude izabrana po treći put. Pod lupom se našla i Agencija za sprečavanje korupcije zbog "oskudnih rezultata detaljne provere javnih funkcionera" i nedostatku istrage nelegalnog bogaćenja. Policiji se zamera što je nedovoljno aktivna na sprečavanju šverca cigareta... Sve ovo navodi se u nacrtu neformalnog dokumenta Evropske komisije o napretku Crne Gore u poglavljima 23 i 24, poznatom kao "non paper".

Evropljani podsećaju i na odluku kabineta Duška Markovića o dodeli stanova i stambenih kredita nosiocima sudijske i tužilačke funkcije.

U izveštaju se navodi da je Crna Gora nastavila da implementira akcione planove za ova poglavlja i da je radila na suočavanju sa izazovima, posebno u kritičnim oblastima slobode medija, borbe protiv korupcije i trgovine ljudima.

Pročitajte još - Crna Gora u kandžama korupcije?

Iz EK upozoravaju da je Crnoj Gori potreban nezavisan i efikasan institucionalni odgovor na optužbe o korupciji. Upozoravaju da policija nije dovoljno proaktivna u borbi protiv šverca cigareta, podsećajući da je u prvoj polovini godine vrednost zaplene iznosila 2,3 miliona evra, "što je znatno manje od 11,5 miliona zaplenjenih prošle godine".

- Pokrenute su nove finansijske istrage u vezi sa korupcijom na visokom nivou. Ali se ne radi sistemski niti u svim slučajevima korupcije - upozoravaju iz Brisela.

DOPRINOS PARLAMENTA

Šefica Radne grupe za poglavlja 23 i 24 Marijana Drašković Laković kaže da puna funkcionalnost parlamenta bi doprinela napretku u ovim poglavljima.

- Zato se treba potruditi kako bi do toga i došlo - kazala je ona na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije.