ZAGREB: OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


NA fasadi zgrade u zadarskom naselju Bili brig osvanuo je grafit sa gnusnom porukom "Zakolji Srbina i izvadi mu organe, jer su u kvartu mačke gladne", koja stoji već nekoliko dana.

- Lokalna vlast očito ovaj grafit, pored kojeg svakodnevno prolaze i deca koja idu u školu, ne smatra spornim - rekao je jedan stanovnik Bilog briga, gde je napisan grafit mržnje.

Na grafit je upozorio lokalni gradski portal "Zadar News", a navodno je on ispisan još u nedelju uveče.

Grad Zadar postao je mesto gde se gotovo svakodnevno nižu incidenti, a ovaj poslednji sa skandaloznim natpisom na zidu višespratnice svakako je vrhunac. Zbog ovakvih stvari u poslednjih godinu dana Zadar je glavna tema lokalnih, ali i svetskih medija zbog nasilja, rasizma i nacionalizma.

Ovih dana u Zadru su pretučena i dvojica crnaca, američkih vojnika u klubu "Opera" samo zato što su gej, a napala su ih osmorica mladića dok su plesali. Kasnije su Amerikanci potvrdili da su jedva izvukli živu glavu, a sledećeg dana napustili su Hrvatsku.

Zadar je u centru pažnje zbog još jednog nemilog slučaja. Reč je o silovanoj devojčici koju su gotovo godinu dana seksualno iskorišćavali mladi Zadrani iz uglednih porodica. Istražni sudija pustio ih je da se brane sa slobode, što je izazvalo revolt u celoj Hrvatskoj. U međuvremenu su privedeni i sada su u istražnom zatvoru.

Zadar je zbog svega proglašen za "grad slučaj", a sociolog Sven Marcelić sa Univerziteta u Zadru kaže da Zadar nije "grad slučaj" već institucije koje ne funkcionišu čine Zadar slučajem.

Dug je popis incidenata koji su se u poslednje vreme dogodili u Zadru, među kojima je i napad dvojice mladića u restoranu "Batler gril", kada su pre tri meseca porazbijali deo lokala, urinirali među gostima i vređali ih na nacionalnoj osnovi. Policijska statistika pokazuje da je prošle godine bilo 1.987 kaznenih dela na 100.000 stanovnika u zadarskom kraju, što Zadar i županiju stavlja na neslavno drugo mesto u Hrvatskoj.

Pročitajte još: Žestok sukob hrvatske glumice sa voditeljem Srbinom u emisiji na HRT-u

Ogorčeni su i stanovnici Zadra koji sada zameraju i Crkvi da je licemerna i prelazi preko incidenata, a upravo bi crkvena reakcija trebalo da bude snažna.

- Cela Hrvatska već neko vreme ide unatrag, a Zadar je samo malo "hrvatskiji" od drugih - kaže zadarski pisac Želimir Periš, dok književnica Stanislava Nikolić Aras tvrdi da se u tom gradu događaju užasi na svim nivoima.

- To da se najnormalnije po njemu hoda sa ustaškim tetovažama, da se u hol osnovne škole postavlja Gospin kip, da se na misi žene nazivaju pogrdnim imenima, sve je to deo iste priče.

I SPLIT SE "DOKAZUJE"

MNOGI incidenti koji su se poslednjih meseci događali u Splitu takođe su i ovom gradu doneli etiketu "grada slučaja". Zbog loše reputacije tokom fudbalske utakmice na "Poljudu" između Hrvatske i Mađarske angažovan je do tada neviđeni broj specijalaca, pa su u pripravnosti bili i brodovi na moru u strahu od nereda!