DOK pravoslavni vernici slave Rođenje Presvete Bogorodice (Malu Gospojinu), u Podgorici će danas pripadnici LGBT zajednice paradirati podgoričkim ulicama. Na sedmoj paradi ponosa, pod sloganom "Ne preko naših leđa", učesnici će šetati maršrutom dužom nego ranijih godina, a društvo će im praviti i predstavnici državnih institucija. Ali ni ove godine prvi čovek Ministarstva manjinskih prava neće biti na paradi. Iz Uprave policije kazali su da su preduzete sve aktivnosti kako bi manifestacija protekla bezbedno.

Povorka će, kako su kazali organizatori, krenuti iz Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, od spomenika kralju Nikoli i nastaviti ka mostu Blaža Jovanovića, odakle će nastaviti Bulevarom Stanka Dragojevića nakon čega će skrenuti u Bokešku ulicu i proći pored Trga nezavisnosti. Odatle će skrenuti u Ulicu slobode sve do hotela "Hilton", te nastaviti Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog do početne tačke.

PROČITAJTE JOŠ - PRIJATELjSTVO NA POMOLU: Balon sa porukom iz Šapca našao put do Pljevalja (FOTO)

Kada je reč o predstavnicimi Vlade, ni ove godine na paradi ponosa neće učestvovati ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka, kao ni ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Iz Ministarstva odbrane su kazali da će imati dvoje predstavnika, državni sekretar Slobodan Filipović i sekretar Ministarstva Nada Ulićević, dok će ispred MUP-a prisustvovati generalna direktorka Direktorata za građanska stanja i lične isprave Milanka Baković i generalni direktor Direktorata za poslove nadzora Danilo Ćupić.

Policija očekuje mirnu šetnju i da će parada proći bez narušavanja javnog reda i mira. Kako su saopštili iz Uprave policije, tome u prilog govore dosadašnji pokazatelji, ali će uprkos tome njihovi službenici obezbeđivati nesmetano organizovanje LGBT parade ponosa.

Mehmet Zenka

PROGRAM

ULAZI će biti otvoreni u 16, a zatvoreni u 17 sati. Odmah zatim počeće program koji će trajati najkasnije do 18.30. Nakon toga planira se slavlje koncertom hrvatskog benda "Niplpipl" koji će se održati u Bokeškoj ulici, a organizovan je u saradnji sa Podgorica Art Festivalom.