NOVO ZANIMANjE U CRNOJ GORI: Poreski savetnik - namet privrednicima

I. D. STOJADINOVIĆ

07. 08. 2019. u 08:28

НОВО ЗАНИМАЊЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Порески саветник - намет привредницима

Zdenka Popović Foto Kodekst.me / Biljana Peranović Foto MF

Ta struka će funkcionisati kao nezavisno i samostalno zanimanje, poput advokata i notara, i prema najavama Vlade, trebalo bi da unapredi funkcionisanje poreskih obveznik

MINISTARSTVO finansija najavilo je da će u Crnoj Gori uskoro postojati novo zanimanje - poreski savetnik. Kako su objasnili, ta struka će funkcionisati kao nezavisno i samostalno zanimanje, poput advokata i notara, i prema najavama Vlade, trebalo bi da unapredi funkcionisanje poreskih obveznika. Međutim, ekonomista Zdenka Popović (Demokrate), smatra da će se, s obzirom na stanje u crnogorskoj ekonomiji, ovo zanimanje marginalizovati i svesti na običnog administrativnog radnika, a privrednicima će doneti nove troškove.

- U uređenim državama poreski savetnik može samo da pomogne privrednicima tako što će omogućiti pravovremene informacije u vezi sa popunjavanjem poreskih i carinskih prijava, obračun i uplatu poreza i carina i onemogućavanje privrednicima da utaje porez. Međutim, u Crnoj Gori koju opterećuju veliki iznos neplaćenog poreza, koji se kreće i više od 500 miliona evra, veliki procenat sive ekonomije, velika evazija poreza, a o utaji poreza da i ne pričam, bojim se da će se, stoga, i značaj poreskog savetnika potpuno marginalizovati i svesti na običnog administrativnog radnika - kazala je Popovićeva.

Pročitajte još - Crna Gora u NATO šinjelu briše svoju istoriju?!

Ona ističe i da će uz sve pomenuto, usluge poreskog savetnika koštati privrednike, te da će to biti i dodatni namet za mali i srednji biznis.

- Veliki biznismeni i većina preduzeća u vlasništvu države ili lokalne samouprave ionako nisu, uglavnom, ni do sada plaćali porez, pa im usluge poreskog savetnika neće ni biti potrebne, već samo blagonaklon odnos Vlade i resornog ministarstva kako je to bilo do sada - smatra Popovićeva.

Kako je objasnila generalna direktorka Direktorata za poreski i carinski sistem Biljana Peranović, njihov posao biće da pružaju savete poreskim i carinskim obveznicima.

- Sada poreski obveznici koriste usluge knjigovodstvene agencije i advokata i mislimo da će na ovaj način biti omogućeno da se kvalitetnije pruži usluga u delu poreskih i carinskih propisa. Zainteresovanost postoji, a čim osnujemo komisiju za ispitivanje očekujemo zahteve za polaganje, radimo intenzivno na tome - istakla je Peranovićeva.

USLOVI ZA LICENCU

MINISTARSTVO finansija trenutno priprema podzakonske akte kojim će se definisati način sticanja licenci poreskog savetnika. Da bi neko postao poreski savetnik, potrebno je da ima najmanje pet godina radnog iskustva na izradi ili primeni poreskih ili računovodstvenih propisa, a nakon što dobiju licencu, biće u obavezi da u naredne dve godine polože ispit.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Binka Butic

07.08.2019. 08:55

Kako bi dobrodošlo bilo zanimanje poreskog savetnika za izbegavanje i utaju poreza!