DRŽAVA ima jasan interes da obezbedi nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, kako građanima, tako i turistima. Značaj Bolnice Meljine je neupitan i država ulaže kontinuirani napor da za probleme u toj ustanovi nađe kvalitetno i održivo rešenje, rekao je predsednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, na sastanku sa predstavnicima Sindikalne organizacije radnika ove ustanove.

Pročitajte još: Odbrana bolnice u Meljinama peticijom

- Siguran sam da niko ne razmišlja da Bolnica Meljine bude ugašena - istakao je Marković, nakon što su mu predstavnici Sindikalne organizacije, na čelu sa predsednicom Slavicom Drobnjak, predočili tešku situaciju u kojoj se nalazi ova ustanova, kao i sve aktivnosti koje realizuju kako bi se obezbedilo njeno funkcionisanje.

Prema Markovićevim rečima, posvećenost i briga zaposlenih o svojoj ustanovi su za pohvalu. Na sastanku je, kako je saopšteno iz Vlade, ukazano na mnogobrojne aktivnosti kako bi zaposleni primali zaradu i imali osnovna sredstva za rad i pružanje zdravstvene zaštite građanima.

Pročitajte još: Bolnica "Meljine" treba da se zaštiti

- Važno je da sačuvamo profesionalni kadar u Bolnici, jer su oni naše najveće bogatstvo. Imamo dovoljno profesionalnih, ljudskih i razvojnih razloga da Bolnici Meljine vratimo stari sjaj - rekao je premijer Marković, i dodao da sva rešenja za kompleksnu situaciju u kojoj je ova ustanova moraju biti apsolutno pravno utemeljena.

Problemi u Bolnici se nižu od privatizacije, a Vlada Crne Gore je sudski spor za raskid ugovora sa "Atlas grupom" pokrenula još 2015. Tu inicijativu inicirala je Skupština Opštine Herceg Novi, jer od ugovorom predviđenih 119 miliona evra, u Bolnicu je uloženo samo tri, premda vlasnici kažu da je reč o 32 miliona.

STEČAJ POSLE BLOKADE RAČUNA

U KOMPANIJU "Meljine kompleks", vlasništvo "Atlas grupe", Privredni sud je uveo stečaj u avgustu prošle godine, zbog neizmirenih obaveza prema poveriocima i dugogodišnje blokade računa. Sve ovo u dva navrata je podstaklo radnike da pokrenu mirne proteste tražeći isplatu zaostalih plata i drugih nadoknada i da Bolnica bude uključena u sistem javnog zdravstva. Podrška građana i lokalne uprave Herceg Novog je takođe nesporna, ali dobrog rešenja još nema.