PLATE U CRNOJ GORI: Sindikat bi minimalac 250 evra

B. R.

17. 04. 2019. u 16:28

ПЛАТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Синдикат би минималац 250 евра

Socijalni savet zaseda 24. aprila Foto Vlada CG

Sledeće nedelje Socijalni savet raspravlja o najnižoj zaradi, struji, zakonu o PIO. Neophodno povećanje najmanje plate na polovinu prosečnog ličnog dohotka

RASTU cene goriva, a od 1. maja će, prema sadašnjim najavama, i električna energija biti skuplja. Minimalac i dalje 193 evra, na istom nivou od 2013. U ponudi je trenutno vladin predlog o uvećanju minimalne zarade za 15 odsto ili na 222 evra i smanjenje doprinosa na plate dva procenta. I to je saopšteno nedavno iz izvršne vlasti, a najnovije je da bi se do kraja godine moglo ići sa još jednim uvećanjem, ali nakon detaljne analize o uticaju na finansije. Sindikati zahtevaju godinama povećanje na 250 evra, a iz Unije poslodavaca uslovno su podržali smanjenje opterećenja na zarade dva odsto. Sve bi moglo biti izvesnije nakon sednice Socijalnog saveta koja je zakazana za 24. april.

U Uniji slobodnih sindikata ocenjuju da je za poboljšanje socijalnog statusa radnika neophodno povećanje minimalca na polovinu prosečne zarade.

Proičtajte još - Crna Gora: Povećanje minimalca čeka vladu

- Iznos od 222 do 250 evra verovatno sadrži neki prostor za kompromis. Ključno je, međutim, da uvećanje minimalne zarade i smanjenje opterećenja na zarade na zahtev poslodavaca da ide u paketu - poručili su iz Unije.

U Savezu sindikata ponavljaju višegodišnji zahtev da se minimalna zarada uveća na 250 evra, ali su spremni na kompromis i pregovore ukoliko će se istovremeno pregovarati o oba zahteva i poslodavaca i sindikata.

- Radničke asocijacije insistiraju na rastu životnog standarda, a sa minimalnom zaradom od 250 evra najugroženija ciljna grupa bi bila delimično zaštićena. Prema sadašnjoj ponudi za potrošačku korpu potrebna su tri minimalca - stav je Saveza sindikata.

Iz Unije poslodavaca saopštili su da prihvataju vladin predlog o povećanju minimalne zarade i smanjenju opterećenja na zarade dva odsto, ali upozoravaju da su privrednici u Crnoj Gori najoporezovaniji u regionu.

Pročitajte još - CG: Plata niska - doprinosi visoki

- Na svaki evro koji poslodavac isplati zaposlenom 68 centi ide državi. Dakle, na 193 evra minimalne zarade poslodavac daje državi 128 evra - proračunali su u Uniji poslodavaca.

ZAKON O PIO

OSIM o minimalcu, na sednici Socijalnog saveta, predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca, razgovaraće i o izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, te povećanju cene električne energije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije