Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je da Srbija nema veze sa njegovim odlukama da traži azil u Mađarskoj.

U prvom intervjuu za neku inostranu televiziju od dobijanja azila u Mađarskoj, Gruevski je za Pink TV objasnio da je do Budimpešte stigao iz Tirane, preko Crne Gore i Srbije.

“Kao što je poznato, prevoz su mi obebedile mađarske diplomate. Kada sam stigao u ambasadu u Tirani, potražio sam politički azil, zbog političkih problema. Posle izvesnog perioda bio sam primljen u ambasadu, gde su me obavestili da će mi obezbediti prevoz do mađarske granice, gde će mađarske imigracione vlasti odlučiti hoće li mi odobriti azil ili ne. Dobio sam azil, politički azil zbog političkih problema”, precizan je Gruevski.

Objasnio je i da je Mađarska članica EU i NATO i da je dobijanjem azila sada zaštićen od daljeg političkog progona.

Precizira da poseduje ličnu kartu za strance i pasoš koji dobijaju azilanti.

“Ja sam slobodan čovek u ovoj zemlji”, rekao je Gruevski.

Ocenio je da je politički progon prema njemu, kako je rekao, velika sramota za Makedoniju.

Ne zna kako u takvoj zemlji može da funkcioniše demokratija, ako se zna da je bivšem premijeru te zemlje azil zbog političkih problema dodelila zemlja koja je članica EU.

Gruevski je uveren da će se Makedonija suočiti sa “ozbiljnim političkim problemom” u narednom periodu, imajući pre svega na umu glasanje za promenu ustava u Sobranju i nuđenja abolicije od strane aktuelne većine pojedinim poslanicima najuticajnije opozicione partije VMRO-DPMNE, čiji je on bio lider.

Čak se, kazao je, to ne krije, već se o tome javno govori.