Crnadak: Interes BiH je da ima partnerstvo sa NATO

Beta

četvrtak, 10. 01. 2019. u 17:39

Црнадак: Интерес БиХ је да има партнерство са НАТО

Foto "Nezavisne novine"

Ministar inostranih psolova BiH Igor Crnadak izjavio je danas da je interes BiH da ima partnerstvo za NATO savezom i da to partnerstvo funkcioniše

Ministar inostranih psolova BiH Igor Crnadak izjavio je danas da je interes BiH da ima partnerstvo za NATO savezom i da to partnerstvo funkcioniše. "Ova godina biće veoma zanimljiva kada je reč o odnosu BiH i NATO-a. Očigledno je da će se o prvom godišnjem programu Akcionog plana za pristupanje NATO (MAP) odlučivati na Savetu ministara BiH kada dođe novi saziv", rekao je Crnadak novinarima u Banjaluci.

Komentarišući pismo američkog državnog sekretara Majka Pompea Predsedništvu BiH, u kome on traži da BiH usvoji prvi godišnji program MAP-a, Crnadak je rekao da su SAD garant Dejtonskog sporazuma i da je važno imati jaku vezu sa Vašingtonom. Osvrćući se na proteklu godinu, šef bh. diplomatije je kazao da su oktobarski izbori pokazali da su potrebne hitne izmene izbornog zakonodavstva.

PROČITAJTE JOŠ: Ne odustaju: NATO postavlja novi „mamac“ Srbima iz BiH

Prema njegovim rečima, u protekloj godini veliku pažnju privukao je i slučaj ubistva 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića i delovanje grupe "Pravda za Davida".

Crnadak je naglasio da je od ogromne važnosti da ovaj slučaj bude rešen što pre.

On je naveo i da je MIP BiH ukinulo vize između BiH i Kine, te da se u Makedoniju može putovati samo sa ličnom kartom.

Crnadak smatra da BiH treba otvoriti ambasade u Južnoj Americi i Africi, ali i u Portugaliji.

Komentarišući dolazak hrvatskog ambasadora u BiH Ivana Del Vekia na proslavu Dana RS, kao i odluku predsedavajućeg Saveta ministara Denisa Zvizdića da prekida saradnju sa hrvatskim ambasadorom, Crnadak je ocenio da se "digla nepotrebna trka oko toga ko će biti glasniji protiv proslave Dana Republike".

"Dan Republike je nešto iznad političkih prepiranja i političkih borbi u Srpskoj i nešto što je u srcima svih nas koji živimo ovde i koji volimo Srpsku. Napadi na taj dan ne mogu ništa dobro doneti BiH", istakao je on.

Crnadak je još rekao da veruje da će 2019. biti godina kandidatskog statusa BiH u EU i da svi koji obavljaju bilo koju odgovornu funkciju u BiH treba da rade na tome.

"Kandidatski status nije potreban političkim partijama, nego je važan zbog velikih privilegija, pristupa fondovima i može da donese ekonomske benefite za sve ljude u BiH", istakao je on.

Dodao je da prioritet u ovoj godini mora biti ekonomski napredak i zaustavljanje odlaska mladih iz BiH, ističući da je BiH potrebno više međunarodnih investicija, reformi u oblasti ekonomije, efikasnije pravosuđe i odlučnija borba protiv korupcije.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Crnadak je naveo da je za njen napredak potrebno ukidanje "srednjovekovnih taksi" na svu robi iz BiH i Srbije koje su uvele vlasti u Prištini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)