JOŠ od maja iz hercegnovske Turističke organizacije beleže bolju posetu nego prošle godine, a slično je i početkom jula. Prema zvaničnim podacima, u gradu je oko 23.000 gostiju, odnosno tri odsto više nego prošlog leta. U ovaj trend uklapa se i poseta hercegnovskoj Gradskoj luci na Škveru.

Pročitajte još: Herceg Novi ovenčan Ordenom Svetog Save

- Od 1. maja kada je počela nautička sezona, usluge luke je koristilo više od 200 plovila, što je za 20 odsto više nego lani - rekao je direktor Agencije za gazdovanje Gradskom lukom Božo Ukropina.

- Nadamo se da će tako biti do kraja nautičke sezone koja završava u oktobru jer već imamo isplanirana tri "jahting vika", 29. jula, kada stiže 29 plovila, zatim 5. avgusta za kada je najavljen dolazak 39 plovila od kojih je 13 katamarana i 12. avgusta, kada će Luka ugostiti 26 plovila. Tu su i najave nekoliko hrvatskih čarter- kompanija i jedne iz Bara za boravak do deset dana, uz mnoge pojedinačne, što obećava dobru sezonu - uveren je Ukropina.

Lani je Gradska luka opslužila oko 1.800 plovila, za 25 odsto više nego 2017, a shodno tome je i finansijski rezultat bio bolji za 20 odsto.

Luka na Škveru je malih kapaciteta, svega 40 vezova i to za plovila od 15 do 20 metara dužine. Plovila se u luci najčešće zadržavaju dan-dva ali ove godine je na dužem boravku osam plovila.

Pročitajte još: Luka Bar: Spremni za duplo veći teret

- Oni koji ostaju duže su sigurna varijanta, mada je nama svaki gost dobrodošao. U dužem periodu ovde borave manja plovila do 11 metara i, po cenovniku, to je manji prihod nego za plovilo od 15 metara. Oni koji duže borave u luci imaju i određene povlastice, a nama je to siguran prihod - ističe Ukropina.

Zanimljivo je i da na duži boravak najčešće dolaze klijenti koji su i ranije boravili u Herceg Novom.

- Vraćaju se, jer su zadovoljni, a i mi smo - kaže Ukropina, i dodaje da uopšte ne sumnja da će Gradska luka biti interesantna nautičarima i kada budu otvorene marine u Meljinama i u Kumboru.

VELIKA PLOVILA PROBLEM

JEDAN od problema sa kojim se suočavaju u Gradskoj luci je dolazak velikih plovila. Nedavno su odbili prihvat broda dugog 43 metra jer bi njegovim vezivanjem u potpunosti zatvorili gornji deo mola.

- Ako bismo to dopustili onemogućili bismo prijem turističkih brodova iz okruženja, koji dovode dnevno u grad više od 2.000 turista. Oni se zadržavaju sat - sat i po, dok gosti obiđu stari grad, tvrđave i Gradski muzej. Pokušaćemo da naredne godine produžimo boravak turističkim brodovima, barem još pola sata do sat, kako bi imali više vremena za obilazak - kazao je Ukropina.