Iz maslina iscede 1.000 litara ulja

V. VUJNOVIĆ

19. 06. 2018. u 06:58

Porodica Moric se na Luštici bavi proizvodnjom ekstradevičanskog ulja. Rod sa mladih stabala očekuju za sedam do osam godina. Ulaganje se isplati

Из маслина исцеде 1.000 литара уља

Puni rod doneće oko pet hiljada litara / Foto V. Vujnović

Zemlja koju imamo na Luštici je nasleđe koje nemamo pravo da prodamo, a svi koji su zadržali svoja imanja i koji su se ozbiljno posvetili domaćoj proizvodnji i turizmu, danas lepo i sigurno žive - priča Neđeljko Moric, koji je u penziju otišao pre 12 godina i sa celom porodicom, suprugom Zoricom i trojicom sinova, potpuno se posvetio maslinarstvu i razvoju seoskog turizma.

U naselju Tići na poluostrvu Luštica, ova vredna porodica ima maslinjak sa 1.000 stabala, od kojih je 450 mladih. Kombinujući tradiciju i savremene metode, Morici proizvode organsko ekstradevičansko maslinovo ulje vrhunskog kvaliteta. Kada je rod dobar, proizvedu i preko 1.000 litara ulja, koje, zbog izuzetnog kvaliteta, lako i brzo nađe put do kupaca. Rod sa mladih stabala očekuju za sedam do osam godina, kada će proizvoditi i do 5.000 litara maslinovog ulja.


PROČITAJTE JOŠ:
Molitve za spasenje

O tome koliko se Morici ozbiljno bave i maslinarstvom i razvojem turizma, svedoči podatak da je njihov sin Ilija doktorirao sa temom "Marketinški aspekt razvoja ruralnog turizma na primeru Crne Gore". Jedna od njegovih poruka je da ne postoje dva ista vina, ali ni dva ista maslinova ulja, pa treba naučiti, poštovati i ceniti te različitosti.

Jovan, Ilijin brat, objašnjava kako to izgleda u praksi.

- Plodove maslina ručno beremo, pažljivo transportujemo i prerađujemo u roku od 24 sata. Ceo proces proizvodnje se odvija uz korišćenje moderne opreme za hladnu preradu, koja čuva izvornu aromu, ukus i bogatstvo masline, a nakon završetka prerade, ulje se čuva u savršeno kontrolisanim uslovima - kaže Jovan, i dodaje da je njegova porodica ima sve potrebne sertifikate za ono čime se bavi.

Morici koriste najmoderniju opremu za ceđenje ulja

Jovan naglašava da na Luštici niko ne tretira masline bilo kakvim biljnim otrovima. Stabla i plodove od nametnika, maslinove mušice, štite aromatičnim biljem. Luštički maslinjaci puni su ruzmarina, lavande i mirte.

Na imanju Morica nalazi se mlin star 150 godina, koji je sada eksponat, zanimljiv posetiocima, a uz njega je savremeno postrojenje za preradu maslina, kapaciteta 200 kilograma na sat, nabavljeno uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje je sa 50 odsto finansiralo nabavku u vrednosti 40.000 evra.

- Linija proizvodnje je kontinuirana. Koliko god ima maslina, one se samo ubacuju, mlin to melje, a proces je čist. Sa jedne strane izlazi maslinovo ulje, a sa druge otpad, otpadna voda i maslinova komina. Sada se mnogo lakše i brže proizvodi - objašnjava Moric.

Morici su uvereni, a primerom potvrđuju, da je seoski turizam poslednjih godina u ekspanziji, a maslinarstvo se razvija u ozbiljan porodični biznis.

VODA NIJE PROBLEM

U ovoj složnoj porodici prevazilaze i vekovni problem Luštičana - nedostatak vode.

- Štedimo vodu, obnavljamo stare bunare, pravimo nove bistjerne, a opština nam obezbeđuje dodatne količine, cisternama, i za to opredeljuje oko 15.000 evra - kažu Morici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije