Samo Srbi slave Dejton

S. MIŠLJENOVIĆ

20. 11. 2017. u 08:45

Danas je 22. godišnjica sporazuma koji je okončao oružani sukob u Bosni i Hercegovini

Само Срби славе Дејтон

Potpisivanje Dejtonskog sporazuma u Parizu

DEJTONSKIM mirovnim sporazumom uspostavljen je ustavno-pravni poredak u BiH i definisana pozicija tri konstitutivna naroda, ali je međunarodnim intervencionizmom narušeno pravilo poštovanja njegovih izvornih principa, što u dogledno vreme mora biti promenjeno. Zahvaljujući ovom sporazumu, u BiH je zaustavljen oružani sukob, ali nažalost i nakon više od dve decenije traje verbalni rat političara koji se stalno optužuju i problematizuju prava onih drugih. Da podeljenost u BiH traje i dalje, pokazuje i primer da je 21. novembar, kad je potpisan Dejtonski sporazum, neradni dan u Republici Srpskoj, a u Federaciji BiH radni.

- Mislim da je Dejtonski sporazum trebalo da da BiH, onakvoj kakva jeste, neku šansu, ako je već na taj način usmerena u budućnosti, ali nije joj dato pravo i potpuno je pogrešna tvrdnja da su krivci srpski predstavnici - naglasio je u izjavi Srni predsednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilo Krajišnik, jedan od učesnika mirovnih pregovora u Dejtonu.

Napominjući da je prošlo 22 godine od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je trebalo maksimalno da zadovolji sve tri strane, Krajišnik je rekao da su mnoge stvari izmenjene u proteklom vremenu "zahvaljujući" visokim predstavnicima.

Potpredsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić istakao je da je Dejtonski mirovni sporazum, urušavan na štetu Srpske.

- Došlo je vreme da predstavnici srpskog naroda u BiH zatraže vraćanje nadležnosti koje je dobio nivo BiH, a nisu predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom - rekao je Stevandić.

Šef Kluba poslanika SNSD u NSRS Radovan Višković naglasio je da vladajuća koalicija u Srpskoj zastupa princip poštovanja "Dejtona".

- BiH može funkcionisati jedino ako su u svim sferama života ravnopravno zastupljeni interesi tri konstitutivna naroda. Nažalost, grubo se krši Dejtonski sporazum i time izaziva nezadovoljstvo Srba i Hrvata - izjavio je Višković.

PARAFI NA SPORAZUM

PRE 22 godine u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak. Dejtonski sporazum, nakon tronedeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, tzv. Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman. Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Srdjan

20.11.2017. 09:01

Dejton je bila kruna pogresne politike Slobodana Milosevica. Srbi su sporazumom izgubili ogromnu teritoriju. Umesto da je podrzao osvajanje Bihaca i Orasja i ako nista drugo stekne bolju poziciju za pregovore, Sloba je sve to sacuvao neprijatelju. Isto je uradio sa Srbima u Krajini. Izmislio dve para drzave umesto da je proglasio svo to podrucje Srbijom, jer Srbi si stvorili i odrzali Jugoslaviju kroz dva rata a granice su ionako bile administrativne. Nije cudo sto se posle ovoga desila i Oluja

Sergio

20.11.2017. 09:11

Milosevic je hteo da se dodvori Klintonu i zato je davao i sakom i kapom, da bi ispao najveci mirotvorac. kako su mu vratili sve to, videli smo i sami. Dejton je bio velika greska, posledica totalno pogresne politike od pocetka Jugoslovenske krize. Iako je svo pravo bilo na strani Srba, Sloba je sve saveznike rasterao samo da bi ostao na vrhu bilo kakve drzave. Izgubio teritorije, a stotine hiljada Srba je raseljeno zbog pogresne politike. Vecu stetu nije ni Vuk Brankovic napravio

Conte

20.11.2017. 10:25

Čitam dole ove generale i razmišljam... kako oni nisu bili na mestu Miloševića pa da jurišamo na Rajhstag? Jeste Milošević imao dosta loših i iritantnih odluka ali u onakvom odnosu snaga u svetu ni Supermen ne bi ništa uspeo da uradi bolje od njega. Situacija je bila katastrofalno loša po nas, zato je Dejton veliki uspeh. Mogli su ni to da nam ne daju.

Павле

20.11.2017. 11:11

Срби славе крај рата, док његов почетак (1.март) славе Бошњаци.

Mirko Pantic

21.11.2017. 04:07

Serbima je u "genima" da slave sopstvene porteze. Od Kosovske bitke pa doDejtona. Na Kosovo polju izginula je srpska mladost i izgubljen rat sa turcima.Dejtonskim sporazumom odlozena je samostalnost Republike srpske na duzeili krace vrijeme, svejedno. Ali, odlozeno. Kada je vec tako, Srbi umjesto oruzjamoraju koristiti pamet, ali sopstvenu. Vrijeme radi za Srbe i sve je blizi onajtrenutak kada ce na ovim prostorima biti dvije samostalne srpske drzave. Natome rade i velike sile.