Pritisli su nemaština i bolest porodicu Radulović iz Komana. Iako žive svega 20 kilometara od Podgorice, kao da su na kraju sveta. Čak troje od četvoro dece imaju posebne potrebe, dok im je otac paralizovan nakon teškog moždanog udara i nalazi se na odeljenju intenzivne nege u Kliničkom centru Crne Gore. Ovih dana na njihova trošna vrata zakucali su iz Banke hrane, doneli hranu i odeću, ne bi li im olakšali životne muke.

- Bogdan, Novak i Milodarka su mi oboleli, dok mi je Petar kao stena - kaže njihova majka Jelena, koja je takođe narušenog zdravlja. - Da nije dobrih ljudi, ne bismo bili živi. Zahvaljujući njihovoj brizi nekako opstajemo. Gladna su mi deca, a treba odeće i obuće, ogreva, lekova, ne pitajte me ništa. Hvala humanistima iz Banke hrane koji nam priskaču u pomoć koliko mogu.

Objekat u kojem stanuju Radulovići je u veoma lošem stanju, sa polomljenim prozorima i bez toaleta. Pored urušene kuće imaju malo imanje koje nema ko da obrađuje.

- Ja nemam snage, a Petar još nije stasao za teške poslove - kaže Jelena. - Drva za ogrev nam je sve manje. Da bismo uštedeli, danas se grejemo od običnih dasaka koje pronađemo

Iz Banke hrane pozivaju institucije da zbog zdravstvenog stanja dece i materijalnih nedaća u kojima žive Radulovići, razmisle da li je moguće da deca, ukoliko žele, nastave školovanje u ustanovi koja bi im obezbedila i boravak. Podsećaju da je socijalna pomoć i te kako neophodna porodici, jer je stanje u kojem se sada nalazi katastrofalno.

Ova nevladina organizacija je i 2015. godine apelovala za pomoć Radulovićima i kažu da je tada odziv humanista bio veoma dobar.

- Svi zajedno smo uspeli da donacijama hrane, garderobe, novca pomognemo Radulovićima da neko vreme ne žive na ivici egzistencije, ali nažalost, to nije dovoljno. I sada je situacija kod njih zaista teška, saopštavaju iz Banke hrane.


APELI

SVi koji žele da pomognu, novac mogu da uplate na žiro račun: Radulović Jelena 535-0400200934677-63 kod Prve banke. Iz Banke hrane apeluju na firme i ustanove da pomognu da se adaptira kuća Radulovića. Volonteri ove NVO su o tome već informisali ministra prosvete Damira Šehovića i zamolili ga za pomoć.