Nafta neće oterati goste sa crnogorskog primorja

J. PEJOVIĆ

15. 09. 2016. u 08:40

Нафта неће отерати госте са црногорског приморја
Ministarsto ekonomije o prozivci nekoliko nevladinih organizacija iz Crne Gore, Hrvatske i Italije

PODGORICA - Istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju neće sprečiti turiste da dolaze u Crnu Goru, niti uticati na razvoj te privredne grane - poručeno je iz Ministarstva ekonomije, povodom tvrdnji nekoliko nevladinih organizacija iz Crne Gore, Hrvatske i Italije da će istraživanje i eksploatacija nafte i gasa u podmorju Crne Gore, biti tragični po ekologiju i turizam.

- U Crnu Goru će doći turisti koji već 40 godina dolaze u zemlje Jadrana, u kojima se sve te godine istražuju i proizvode nafta i gas. Doći će turisti koji dolaze u Italiju, koja ima 1.358 istražnih bušotina. Ili turisti koji posećuju Hrvatsku, koja je obavila više od 133 istražne aktivnosti u svom delu Jadrana, posebno u Istri, u kojoj se nalazi 18 proizvodnih gasnih buštona - saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Naveden je i primer Grčke, gde su u naftnom polju Prinos kod ostrva Tasos, platforme udaljene od 8 do 18 kilometara od obale, a naftna industrija i turizam opstaju zajedno oko 30 godina.


ŠTETI SVIMA

AKTIVISTI ekoloških NVO Crne Gore, Hrvatske i Italije, ujedinjeni u platformu "Jedan Jadran", poručili su u sredu iz barske marine javnosti da treba da se stane na put nameri Vlade Crne Gore da italijanskoj kompaniji ENI omogući traganje za naftom u crnogorskom podmorju, jer bi to bilo "tragično po crnogorsku ekologiju i turizam i da direktno ugrožava interese domaćeg stanovništva koje mahom živi od turizma".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

flamantes

15.09.2016. 09:28

Crnogorski NVO su sluge eurodavača, hrvatske i italijanske NVO su uslužni servisi svojih vlada, koje već koriste crnogorske rezerve nafte i gasa. Naravno da svima odgovara da Crna Gora bude što siromašnija i jadnija, nego eto, ne damo se.

SIGURNO DA NECE

15.09.2016. 09:47

NECE NI PROCURETI, to je samo zamajavanje naroda, da veruje vlastima kako im donose (Dubaijski) prosperitet, ogromnim kolicinama nafte. LAZI NIKAD KRAJA!

Prolaznik

15.09.2016. 10:18

Ne znam koja to evropska zemlja ima veliki profit od izvlacenja nafte. Eventualno Norveska, Svedska... mozda? Ali to je sala u poredjenju sa Libijom, Saudiskim svetom, Brazilom, Venecuelom...

Cinjenice

15.09.2016. 16:38

Cim se pocne izvlaciti nafta ili gas u Jadranskom moru vise nema turizma. Ako neko misli da je drugacije neka ode na druga mora gde se vadi nafta i gas pa neka vidi kako to izgleda.Mozda Crna Gora to zrtvije zarad vecih prihoda vec od turizma. Ali da li se neko pita od cega ce ziveti ljudi iz primorja, turizma sigurno nece biti.

Maganik

17.09.2016. 10:42

Struje su takve da voda iz sredozemlja ide uz obale Albanije, Crne gore i dalje. Prvi će biti zagađeni Boka i Dubrovnik pa dalje sve do rijeke Po u Italiji. Neće se moćo prići moru od katrana i nafte. Biće to obična smrdljiva bara u koju niko neće ni kamen htjeti da baci a kamoli da dođe da uživa. U čemu? U smradu nafte? Nije to za Jadran kao zatvoreno more.