Stotine građana El Pasa u američkoj saveznoj državi Teksas okupilo se na paradi kako bi proslavili prvi rođendan Pola Gilberta Ankonda, bebe čiji su roditelji ubijeni u masovnoj pucnjavi u Volmartu, u avgustu prošle godine.

Pol je imao dva meseca kada su njegovi roditelji poginuli štiteći ga od napadača, koji je tada u Volmartu, u američkom gradu na granici sa Meksikom, ubio ukupno 23 ljudi.

Za vikend je dečak napunio godinu dana, javlja CNN, a stotine građana je učestvovalo u paradi kako bi proslavili njegov rođendan.

"Želeli su da ga podsete da nije sam i da ga svi u El Pasu podržavaju", rekla je njegova baka.

Motociklista koji je učestvovao u paradi rekao je za lokalnu televiziju da su građani El Pasa želela da naprave dobru proslavu za dečaka, budući da nema roditelje i da je nakon pucnjave ujedinio celu zajednicu.

Dečakovi rođaci su u avgustu rekli da je njegova majka, Džordan, pokušala da ga zaštiti svojim telom kada je ubijena, dok je njegov otac Andre pokušao oboje da ih zaštiti.

"Napadač je želeo da ubije Džordan. Andre je stao ispred nje, pogodili su ga meci, prošli kroz njega i pogodili i Džordan...".

U pucnjavi u Volmartu ubijeno je 23 ljudi, a osumnjičeni Patrik Krusius nalazi se u zatvoru i optužen je, između ostalog, za zločin iz mržnje i teško ubistvo.

On je uoči masovnog ubistva postavio na internet dokument koji je sadržao nacionalističke, rasističke i antisemitske stavove i u kojem je optužio Latinoamerikance i Amerikance prve generacije za oduzimanje posla i mešanje kultura u SAD.