Američki Senat potvrdio je nominaciju republikanskog kongresmena iz Teksasa Džona Retklifa za novog direktora nacionalnih obaveštajnih službi.


Senat je nominaciju podržao sa 49 glasova za i 44 protiv, uz oštro protivljenje demokrata, prenosi Glas Amerike.


Tramp je prvobitno imenovao Retklifa prošle godine, a zatim iznenada odlucio da povuce njegovu kandidaturu. Tu odluku je doneo posle kritika senatora iz obe stranke da Retklif, koji je žestoko branio Trampa tokom istrage o Rusiji, nije kvalifikovan da nadgleda 17 americkih obaveštajnih službi.


Predsednik je neocekivano ponovo imenovao Retklifa za položaj direktora nacionalnih obaveštajnih službi u februaru ove godine.


Retklif je na pretresu o potvrdi svoje nominacije u Senatu, pocetkom meseca, rekao da ce obezbediti obaveštajne podatke bez pristrasnosti, predrasuda ili politickog uticaja i da veruje da se Rusija mešala u prethodne predsednicke izbore i da bi to mogla ponovo da pokuša da uradi.


Vršilac dužnosti direktora obaveštajnih službi do Retklifovog izbora bio je ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel, takođe Trampov pristalica.


Retklif je pre nego što je izabran za kongresmena bio gradonačelnik Hita u Teksasu i tužilac u jednom od okruga u toj saveznoj državi. Prošle jeseni je bio član Trampovog tima za proces opoziva, a bio je poznat i po žestokom ispitivanju svedoka tokom pretresa u Predstavničkom domu, preneo je AP.