Direktor SZO Tedros UPOZORAVA: Ovaj virus će DUGO VREMENA biti sa nama

Tanjug

23. 04. 2020. u 09:13

Директор СЗО Тедрос УПОЗОРАВА: Овај вирус ће ДУГО ВРЕМЕНА бити са нама

Foto Depositphotos

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da se nada da će administracija američkog predsednika Donlada Trampa razmisliti o suspenziji finansiranja SZO
Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da se nada da će administracija američkog predsednika Donlada Trampa razmisliti o suspenziji finansiranja SZO, ali i da je njegov glavni fokus okončanje pandemije i spašavanje života.


Ima zabrinjavajućih trendova porasta rane epidemije u delovima Afrike i centralnoj i južnoj Americi rekao je Tedros, preneo je u sredu Rojters.


"Većina zemalja je još u ranoj fazi epidemije i neke koje su bile pogođene rano tokom pandemije, počinju da primećuju smanjenje slučajeva", rekao je sinoć Tedros na konferenciji za novinare u Ženevi.


"Nemojte da pravite greške, pred nama je dugačak put. Ovaj virus će biti sa nama dugo vremena", rekao je generalni direktor SZO i dodao da se čini da se epidemija u zapadnoj Evropi stabilizuje, odnosno da je u padu.


"Nadam se da će SAD preispitati zamrzavanje finansiranja i još jednom podržati rad SZO i nastaviti da spašavaju živote, "rekao je Tedros.


"Nadam se da će SAD smatrati da je ovo važna investicija, ne samo za pomoć drugima, već i da SAD ostane bezbedna", dodao je on.


Doktor Majk Rajan, šef Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije, upozorio je da se ne počinje prerano sa globalnim putovanjem, rekavši da ono zahteva "pažljivo upravljanje rizikom".


On je primetio porast infekcija u Africi, poput skoro 300


procenata porasta slučajeva u Somaliji u protekloj nedelji.


"Mi smo na početku u Africi", rekao je Rajan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

др Милан Лекић

23.04.2020. 10:50

Замајавање и ширење панике међу људима широм планете од стране СЗО трајаће све до априла 2021. године, када се завршава Мастер протокол пројекта "Солидарност" СЗО. „Императив тог пројекта није производња вакцине против КОВИД-19, већ савладавање технологије која ће омогућити развој одрживих глобалних истраживачких платформи унапред припремљених за следеће заразне болести ( X епидемије), што ће омогућити убрзано истраживање, иновативних решења, дијагностике, лекова и вакцина", Експеримент.