Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da se nada da će administracija američkog predsednika Donlada Trampa razmisliti o suspenziji finansiranja SZO, ali i da je njegov glavni fokus okončanje pandemije i spašavanje života.


Ima zabrinjavajućih trendova porasta rane epidemije u delovima Afrike i centralnoj i južnoj Americi rekao je Tedros, preneo je u sredu Rojters.


"Većina zemalja je još u ranoj fazi epidemije i neke koje su bile pogođene rano tokom pandemije, počinju da primećuju smanjenje slučajeva", rekao je sinoć Tedros na konferenciji za novinare u Ženevi.


"Nemojte da pravite greške, pred nama je dugačak put. Ovaj virus će biti sa nama dugo vremena", rekao je generalni direktor SZO i dodao da se čini da se epidemija u zapadnoj Evropi stabilizuje, odnosno da je u padu.


"Nadam se da će SAD preispitati zamrzavanje finansiranja i još jednom podržati rad SZO i nastaviti da spašavaju živote, "rekao je Tedros.


"Nadam se da će SAD smatrati da je ovo važna investicija, ne samo za pomoć drugima, već i da SAD ostane bezbedna", dodao je on.


Doktor Majk Rajan, šef Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije, upozorio je da se ne počinje prerano sa globalnim putovanjem, rekavši da ono zahteva "pažljivo upravljanje rizikom".


On je primetio porast infekcija u Africi, poput skoro 300


procenata porasta slučajeva u Somaliji u protekloj nedelji.


"Mi smo na početku u Africi", rekao je Rajan.