U danu kada je broj preminulih od virusa korona u SAD porastao na 14.787, a broj zaraženih na više od 435.000, šef Bele kuće Donald Tramp i dalje insistira na ekonomiji i izjavljuje da priželjkuje da je "bigbengom", odnosno jednim "velikim praskom" ponovo pokrene.

Na brifingu za novinare u Beloj kući najavio je da će centar za kontrolu zaraznih bolesti izdati uputstvo kojim se omogućava da radnici na ključnim infrastrukturnim projektima, koji su preležali zarazu, nastave da obavljaju posao.

Američki zvaničnici su, u međuvremenu, upozorili da se ove nedelje očekuje alarmantna statistika epidemije, iako je referentni model Američkog univerziteta smanjio predviđanja smrtnosti na ukupno 60.000, umesto ranijih 240.000. Ipak, i u utorak i u sredu je evidentirano blizu 2.000 preminulih dnevno. Država Njujork je 20. marta naredila da svi njeni građani ostanu u kućama osim zaposlenih u vitalnim privrednim granama, a ta obaveza važi i za više od 94 odsto žitelja SAD.

Hronična nestašica medicinske opreme ostaje ogroman problem, pa je iz Vašingtona stiglo upozorenje da će se zaustaviti izvoz američkih medicinskih proizvoda, respiratora, zaštitnih maski i hirurških rukavica, sve dok se ne utvrdi da li u zemlji postoji potreba za njima.

Za to vreme, američki genetičari, koji su pratili novi virus od početka širenja u Njujorku, u februaru, zaključili su da je soj očigledno došao iz Evrope.

- To se nesumnjivo objašnjava time što su letovi iz Kine već bili obustavljeni u vreme izbijanja epidemije. Posmatrajući specifične promene virusa, možemo da kažemo da je najverovatnije došao iz Engleske - izjavila je Adrijana Igi, genetičarka Njujorškog univerziteta.

Donald Tramp

Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejsus zatražio je da se pandemija ne politizuje pošto je Tramp optužio ovu agenciju Ujedinjenih nacija da favorizuje Kinu i da loše upravlja krizom. "Nema potrebe da se kovid 19 koristi za skupljanje političkih bodova", rekao je, i pozvao Trampa da politizovanje virusa "stavi u karantin".

U ČIKAGU POČELO OD SAHRANE

KRAJEM februara, kada su SAD još verovale da su onemogućile prodor novog virusa, jedan stanovnik Čikaga otišao je na sahranu, a tri dana kasnije na proslavu rođendana sa porodicom i rođacima, ne znajući da je oboleo od kovida 19. Na taj način je pokrenuo lanac prenosa virusa koji je zarazio ukupno 15 osoba, od kojih su tri umrle, objavio je u američki Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti.