MARKA „Brent“ već je premašila cenu od 36,29 dolara po barelu, do kojih je već skakala 2. aprila nakon izjave američkog predsednika Donalda Trampa o smanjenju proizvodnje.

Pročitajte još: Razbojnici u Meksiku opljačkali rudnik, pa POBEGLI AVIONOM

Prema podacima od 17 časova, cena junskih fjučersa za severnomorsku naftu „Brent“ porasla je za 4,35 odsto – na 34,27 dolara po barelu. Nekoliko minuta ranije, cena „Brenta“ porasla je iznad 36,29 dolara za barel. Majski fjučersti za sirovu naftu VTI porasli su za 5,18 odsto, na 26,39 dolara po barelu. Nekoliko minuta ranije, cena je skočila za više od 11 odsto.

Pročitajte još: Irak: Šef obaveštajne službe imenovan za premijera

Investitori prate vesti oko sastanka OPEK+ koji se održava u formatu video-konferencije. Prema izveštajima medija, Rusija i Saudijska Arabija uspele su da izglade glavne razlike u svojim pozicijama u pogledu novog smanjenja proizvodnje nafte.

Početkom marta države OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.