Stotine migranata koje su se nalazile u Turskoj stiglo je danas na granice Grčke i Bugarske koje su upozorile da ih neće primiti.

Ankara je prethodno najavila da neće više sprečavati odlazak migranata u Evropu.

Migranti od kojih neki u naručju nose malu decu i nešto stvari idu pešice putevima i preko polja. Neki na licu nose zaštitne maske kako bi se sačuvali od epidemije koronavirusa.

Turske televizije prikazuju snimke na kojima se vidi kako dvadesetak osoba u gumenom čamcu plovi Egejskim morem prema grčkom ostrvu Lezbos.

Grčka i Bugarska, obe članice EU, upozorile su da neće primiti migrante na svoju teritoriju. Premijer Kirijakos Micotakis kaže da Grčka neće tolerisati nijedan ilegalan ulazak migranata preko njene granice i da će povećati bezbednost na svojim granicama, prenosi Rojters.

Pročitajte još:"Ratovali smo sa Rusijom 16 puta i opet ćemo": Opasna poruka iz Ankare, posle pogije 33 vojnika u Siriji

Grčka policija je upotrebila i suzavac i dimne bombe na jednom graničnom prelazu kako bi zadržala migrante na turskoj strani, dok Bugarska šalje dodatnih 1.000 vojnika na svoju granicu sa Turskom.

Na prelazu Pazarkule desetine migranata naišle su na bodljikavu žicu i dim. Neki su se vratili na ničiju zemlju između dve granice. Gradonačelnik pograničnog grada Orestijada tvrdi da su se turski graničari povukli i ostavili otvorenu granicu.

Pogranični izvori rekli su za Katimerini da su u toj oblasti pojačane patrole i da je duž obale reke Marice podignuta bodljikava žica kako bi se osiguralo da "svaki santimetar" granice bude zaštićene.

Bugarska je poslala žandarmeriju na granicu sa Turskom i pojačala pomorsku bezbednost zbog mogućeg priliva ilegalnih migranata koji beže od vojnih sukoba u Siriji, rekao je premijer Bojko Borisov.