Žena obolela ponovo od virusa korona: Zabeležen prvi slučaj recidiva, ali i takozvane zaraze nepoznatog porekla

I. STANOJEVIĆ

28. 02. 2020. u 07:41

Situacija pod kontrolom do kraja aprila, muke sa sekundarnim infekcijama, kažu kineski eksperti

Жена оболела поново од вируса корона: Забележен први случај рецидива, али и такозване заразе непознатог порекла

Foto Tanjug-AP

PRVI slučaj ponovnog obolevanja od virusa korona pojavio se u Japanu!

Žena koja je vozač turističkog autobusa u Osaki ponovo je pozitivna na virus korona. Prvi put je testirana u januaru, pa hospitalizovana, ali se oporavila. Ministarstvo zdravlja Japana potvrdilo je da je to prvi pacijent koji je i posle bolničkog lečenja pozitivan. Japanski premier Šinzo Abe traži da se od 2. marta zatvore sve škole.

- Jednom kada dobijete infekciju, ona može ostati u stanju mirovanja i sa minimalnim simptomima, a zatim može doći do pogoršanja ako se nađe u plućima - objašnjavaju naučnici.

Kineski pulmolog Žong Nanšan uveren je da će epidemija virusa korona biti "stavljena pod kontrolu" do kraja aprila. Žong je rekao da to što je prvi slučaj obolevanja otkriven u Kini, ne znači da novi virus korona potiče iz Kine. Najnovija istraživanja su pokazala da u disajnim putevima zaraženih pacijenata ima mnogo lepljive sluzi, pa su moguće sekundarne infekcije.

Stopa smrtnosti među kritičnim pacijentima u Vuhanu, epicentru epidemije, kreće se blizu 60 procenata, kaže Žong i dodaje da oni koji imaju dovoljno antitela, više neće biti inficirani.

Epidemija novog virusa korona dostigla je "odlučujuću tačku" i virus sad ima potencijal pandemije, ocenjuje generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adan Gebrejesus.

- U Kaliforniji je zabeležen prvi slučaj takozvane zaraze nepoznatog porekla, odnosno, "u zajednici" na američkom tlu. Osoba koja nije bila u kontaktu ni sa kim za koga se zna da je zaražen virusom korona, niti je putovala u zemlje u kojima virus cirkuliše, bila je pozitivna na testu! Specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu Vanderbilt dr Vilijam Šafner kaže da bi "to sugerisalo da postoje i drugi neotkriveni slučajevi".

Stjuardesa "Korean era", čiji je test pozitivan, bila je na letovima između Seula i Los Anđelesa. Južna Koreja prijavila je 334 nova slučaja, što je najveći dnevni porast dosad, a ukupan broj zaraženih sada iznosi ukupno 1.595, a to je najviše izvan Kine. Na Bliskom istoku najteže je pogođen Iran, gde je registrovano 245 zaraženih među kojima je i potpredsednica države Masumeh Ebtekar, a bilo je 26 smrtnih slučajeva. Iran je zatvorio granice za kineske državljane. Otkazane su molitve u Teheranu.

Saudijska Arabija zaustavila je putovanja do najsvetijih mesta islama zbog straha od virusa korona samo nekoliko meseci pred godišnji hadžiluk. Prema toj odluci, stranci ne mogu da putuju u sveti grad Meku i posete Kabu, a zabrana se odnosi i na putovanje do džamije proroka Muhameda u Medini. Saudijske vlasti su, takođe, zabranile ulazak osoba sa turističkom vizom iz zemalja pogođenih virusom korona.

SAD i Južna Koreja odložile su planirane vojne vežbe zbog epidemije. Američki predsednik Donald Tramp zadužiće potpredsednika Majka Pensa da predvodi aktivnosti za suzbijanje virusa korona, ističući i da su SAD "veoma, veoma spremne za svaku situaciju".

Virus se proširio na 40 zemalja sveta, a zaraženih ima na svim kontinentima osim na Antarktiku. Umrlo je najmanje 2.800 ljudi, od toga najviše u Kini. Širom sveta prijavljeno je skoro 82.000 slučajeva infekcije, a prvi put broj obolelih van Kine veći je nego u "matičnoj" zemlji virusa korona.

Pjačenca


U ITALIJI 100.000 U KARANTINU

ZARAZA se raširila na više evropskih zemalja. U Italiji ima 470 prijavljenih slučajeva, Nemačkoj 27, Francuskoj 18, Velikoj Britaniji 17, Španiji 14, Švajcarskoj četiri, Austriji i Hrvatskoj po tri, Finskoj, Rusiji i Švedskoj po dva, a u Belgiji, Danskoj, Estoniji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Norveškoj i Rumuniji po jedan. Italija je stavila oko 100.000 ljudi u karantin. U Crnoj Gori registrovan je treći smrtni slučaj od posledica virusa gripa, a zasada nema građana zaraženih virusom korona.


Malezija


NOVA PRAVILA NA "FEJSBUKU"

DRUŠTVENA mreža "Fejsbuk" primeniće nova pravila o sadržajima vezanim za virus korona, koji smeju da budu objavljeni, da bi se umanjila histerija. Biće zabranjeno pominjanje virusa korona isticanjem hitnosti ili panike, kao što su, na primer, oglasi koji prodaju robu, navođenjem ograničenih zaliha kao posledice širenja virusa. Zabrana obuhvata i reklamiranje proizvoda koji obećavaju lečenje od zaraze koronom, kao i sve oglase koji navodno garantuju prevenciju te bolesti.


Marselj


OBOLELI DANIMA U BOLNICAMA BEZ DIJAGNOZE

FRANCUSKA se pribojava da je u vezi s virusom korona čeka sudbina Italije. Virus im je, izgleda, na isti način "promakao" u bolnici. Psihozu podgrejava činjenica da je ovih dana baš u Kreju registrovan težak slučaj virusa kod jednog vojnika (55), koji nije putovao u rizične regione, što ostavlja mesta sumnji da se na stotinak kilometara od Pariza virus raširio u vazduhu.

Vlasti u Francuskoj se pripremaju za moguću epidemiju. Ministar zdravlja Olivije Veran kaže da je iz zaliha pušteno 15 miliona maski, namenjenih pre svih zdravstvenim radnicima.

- Pred nama je epidemija - poručio je predsednik Emanuel Makron koji je obišao bolnicu "Pitije Salpetrijer", želeći da ovom posetom ohrabri medicinske radnike.

Mnoge javne ličnosti i opozicioni političari se žale zbog "iracionalnog" ponašanja vlasti. Francuski đaci koji su bili na severu Italije stavljeni su u karantin, ali je zato bio dozvoljen dolazak 3.000 navijača Juventusa u Lion. U Nici je otkazan samo poslednji dan karnevala, dok je pre toga on proticao nesmetano. Građani se pozivaju da peru ruke na sat vremena, a skoro niko ne nosi masku na ulici. Kažu da nije najpreporučljivije rukovati se, ali se zato, po običaju, svi ljube kad se sretnu. Avioni iz Kine i dalje nesmetano sleću na pariski aerodrom, a onima koji osećaju simptome ostavlja se da sami stave maske. (G. Č.)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Гојко

28.02.2020. 11:08

Cena testiranja na korona virus u SAD,za one bez zdravstvenog osiguranja je-fantasticnih 3.270 dolara.